Măsura 3 nu îşi atinge scopul! Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că Măsura 3 de ajutor de stat pentru IMM-uri nu îşi atinge scopul pentru care a fost creată.

Și asta în condiţiile în care peste jumătate dintre firme au aplicat pentru achiziţia de imobile. Guvernul caută acum soluţii pentru a îndrepta situaţia, mai spune Năsui.

„Din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1.807 finanţează imobile”, a spus ministrul.

Măsura 3 nu îşi atinge scopul!

De fapt, mai mult din jumătate dintre proiectele eligibile sunt pentru achiziția de imobile. „Nu acesta era scopul măsurii. Aceasta era menită să fie o măsură de ajutor în perioada pandemiei COVID-19”. Banii ar fi trebuit să meargă la susținerea producției și serviciilor. Or, acum ea ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente, mai spune ministrul.

„Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanţare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri a trebuit să reparăm maşina din mers. Am reuşit să găsim şi finanţare, graţie ministrului Cristian Ghinea. Am reuşit să creştem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenţia să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omişi prima dată”, mai spune Claudiu Năsui.

Ministrul susține că, de când a venit în minister, a încercat să asigure continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării Guvernului.

„Cu cifrele acestea, însă, ne dăm seama că măsura nu îşi atinge scopul. Am discutat cu premierul soluţii. Vă voi ţine la curent”, a promis ministrul.

Ce spune premierul Cîțu

Vineri dimineață, premierul Florin Cîțu a anunțat că va fi demarată o investigație cu privire la destinația ajutoarelor de stat.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului”, a scris premierul pe Facebook.

„Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a adăugat Cîțu.