Măștile de protecție sunt foarte eficiente, dar cu o condiție! Ce recomandă neapărat experții
- Andreea Vlad
- 19 octombrie 2020, 23:55
Până la aprobarea și lansarea pe piață a unui vaccin sigur, care să stopeze pandemia, măștile de protecție rămân o armă imbatabilă în lupta cu coronavirusul. Un studiu de dată recentă explică ce condiție trebuie îndeplinită pentru eficiența maximă a măștilor.
Studiile științifice au demonstrat înaltul grad de protecție oferit de măști, iar un studiu realizat în Australia de curând recomandă ca acestea să fie spălate la mașina de spălat, după fiecare utilizare, la o temperatură înaltă.
Dacă această măsură suplimentară nu este luată, măștile de față pot crește riscul contaminării, arată o analiză realizată de Kirby Institute din cadrul University of New South Wales, din Sydney, publicată recent.
Contaminare potențială
„Atât măștile de pânză cât și măștile chirurgicale trebuie considerate ca potențial contaminate după utilizare”, spune conducătorului studiului, profesorul Raina MacIntyre,
„Spre deosebire de măștile chirurgicale, pe care le aruncăm după utilzare, măștile de pânză sunt refolosite. Poate fi tentant să folosești aceeași mască timp de mai multe zile la rând, să o speli rapid sau să o dezinfectezi la suprafața, însă cercetarea noastră sugerează că astfel crește riscul de contaminare”.
Pentru a demonstra concluziile la care au ajuns, cercetătorii au examinat date nepublicate generate de un studiu publicat în 2015, care a analizat cât de eficiente sunt măștile faciale în prevenția infecțiilor virale.
La fel de eficiente ca măștile chirurgicale
„Ținând cont de implicațiile potențiale pentru lucrătorii din sănătate sau membrii comunității care folosesc măștile de pânză în timpul pandemiei…. am descoperit că dacă măștile de față sunt spălate la spălătoria unității medicale, ele sunt la fel de eficiente ca o mască chirurgicală”, explică MacIntyre.
Oamenii de știință au mai remarcat că studiul inițial a avut loc timp de 5 ani la rând, așadar nu au putut testa în mod direct noul coronavirus În schimb, au cercetat în mod aplicat eficiența măștilor în cazul unor agenți patogeni respiratorii comuni precum gipa, rinovirusurile și coronavirusurile sezoniere, informează nationalinterest.org.
Duminică, premierul Ludovic Orban a anunţat că în Bucureşti masca de protecţie va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise, iar cursurile şcolare vor trece în sistem online, după ce incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depăşit pragul de 3 la mia de locuitori,