În urmă cu puțin timp, Organizația Mondială a Sănătății dar și alte instituții internaționale de sănătate publică au susținut că măștile fabricate manual și cele din pânză, bumbac sau tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Pentru a fi eficiente, măștile faciale trebuie să respecte câteva reguli: trebuie să fie o barieră eficientă împotriva microbilor prin existența unor filtre speciale și, în același timp, să permită respirația corectă. Materialul din care sunt fabricate măștile care nu respectă aceste reguli speciale de fabricație prezintă o rețea de fibre prea largă, care permite trecerea microorganismelor și astfel nu ne protejează eficient împotriva infecțiilor, arată instituția într-un comunicat.

Pe de altă parte, doctorul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a susținut că dacă nu avem varianta unei măști chirurgicale și vrem să ne protejăm cumva, atunci masca din bumbac ar putea fi o soluție.

“Folosită în aceleași condiții de igienă ca și masca chirurgicală, o singură dată. O pot folosi 3-4 ore. Dacă tușesc sau strănut, împiedică secrețiile, dar limitat”, a comentat acesta.