Măști de protecție în București și după finalul pandemiei. Scenariul care dă frisoane locuitorilor Capitalei
- Nicolae Comănescu
- 3 februarie 2021, 14:56
Măști de protecție purtate fără a fi impuse de autorități. Bucureștenii ar putea apela la așa ceva din cauza poluării.
Măști de protecție purtate de bucureșteni și după încheierea pandemiei de coronavirus. Viitorul nu sună bine pentru locuitorii Capitalei și cei ai zonelor periferice. Care sunt puși zi de zi în situația de-a respira un aer toxic, mult peste limitele admise, din cauza poluării. Perspectivele nu prea lasă loc de optimism, pentru că soluții concrete nu există.
În aceste condiții, masca de protecție ar putea să reprezinte o necesitate și după dispariția pandemiei. Pe lângă problema cauzată de traficul intens, mai există și cea a deșeurilor.
Măști de protecție pentru a evita aerul contaminat
„Concret, ne referim la modul în care autoritățile din București ignoră orice normă pentru protecția mediului și depozitează deșeuri la marginea Capitalei, care ulterior ajung să fie arse, fumul acoperind apoi Capitala. Sunt deja cazuri celebre în acest sens, precum groapa de gunoi ilegala de la Ulmeni-Călărați, acolo unde au fost transportate deșeurile produse în Sectorul 3.” Se precizează într-un articol postat pe siteul editiaverde.ro.
„Grav este însă că efectele se simt. Substanțele toxice provenite din gunoaiele depozitate la Ulmeni afectând pânza freatică din zonă. Fapt care poate provoca boli extrem de grave precum leziuni cerebrale, renale și ale cailor respiratorii, cancer, boala Wilson li Alzheimer.” Mai precizează sursa citată.
Legat de această problemă a poluării din Capitală, ministrul Mediului, Tanczos Barna, vorbea despre lipsa soluțiilor. „Bucureștiul, în momentul de față, nu are proiecte în derulare în vederea reducerii poluării. Tocmai de aceea este o provocare uriașă pentru autoritatea publică locală. Ministerul este instituția care constată, controlează, măsoară, amendează. Noi vrem să fim un catalizator, să ajutăm autoritatea publică locală să aibă proiecte, să finanțăm. Dar pentru asta trebuie să avem autoritatea publică locală care vrea să facă.”
„Am o speranță că lucrurile se vor schimba pentru că la cele două întâlniri cu primarii vine toată lumea și se implică și sper să fie un nou început, o gândire de ansamblu, pe proiecte concrete, unele finanțate din bugetul Ministerului Mediului, unele din PNRR.” Mai spunea ministrul.