Nici gratuite! În plină pandemie, românii nu mai vor măști de protecție

Nici gratuite! În plină pandemie, românii nu mai vor măști de protecție

Milioane de măști de protecție zac în depozitele primăriilor și DSP-urilor din țară pentru că beneficiarii, persoane defavorizate, nu au părut interesați să le ridice, deși ar fi primit, gratuit, pachete de câte 50 de bucăți.

Ministerul Sănătății informa, în vară, că vor fi achiziționate 115 milioane de măști în valoare de 73 600 000 lei fără TVA, pentru a fi trimise Direcțiilor de Sănătate Publică, urmând să ajungă la persoanele defavorizate. La Constanța însă, mai puțin de jumătate din cele 500.000 măști de protecție trimise primăriei  prin Direcția de Sănătate Publică, au fost ridicate de persoanele care, conform legii, aveau dreptul să le primească, gratuit.

Ce se întâmplă la Constanța cu măștile de protecție

Primăria Constanța încearcă, de două luni, să distribuie măștile de protecție celor 50.000 de persoane defavorizate aflate pe lista Direcției de Asistență Socială. Din 14 septembrie și până luni, 9 noiembrie, au fost ridicate exact 201.350 de măști, reprezentând 40% din cantitatea totală,  a declarat, pentru EVZ, șeful Direcției de Asistență Socială, Emil Mereuță. Spre deosebire de măști, la Constanța are mare succes programul „Respect”, prin care locuitorii cu venituri mici primesc, prin poștă, tichete valorice în valoare de 50 de lei pentru a-și cumpăra alimente.

Potrivit lui Emil Mereuță, deși primăria Constanța a emis o mulțime de comunicate de presă, îndrumând beneficiarii să vină la cluburile pensionarilor din oraș pentru a le ridica măștile, interesul a fost scăzut. Persoanele defavorizate au fost chiar sunate la telefon, fiind invitate să ridice pachetul de de măști de protecție. În situația dată, Direcția de Asistență Socială din primăria Constanța a trimis către DSP o adresă prin care renunță la următorul lot de 400.000 de măști de protecție.

Ne puteți urmări și pe Google News

La fel este și în Târgu Jiu

Situația pare să fie aceeași în toată țara, oamenii nemaifiind interesați să intre în posesia echipamentelor atât de necesare pentru protecția sanitară a fiecăruia. La Târgu Jiu, măștile stau în depozitele primărie. Din cele 200.000 de măști sanitare trimise, în urmă cu două luni, de DSP Gorj, au fost distribuite doar 50.000. Gorjenii defavorizați ar fi transmis că dacă pachetele nu conţin alimente, nu vin să le ridice. În plus, din septembrie până în noiembrie, prețul unei măști de protecție a scăzut semnificativ, beneficiarii preferând, probabil, să le cumpere din cea mai apropiată farmacie.

Potrivit Ministerului Sănătății, fiecare persoană eligibilă primește un număr de 50 măști de protecție. Sunt 2 300 000 de beneficiari. Este vorba de persoane provenite din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, persoane din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, pensionarii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv, persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestaţiile sociale prevăzute de art. 42 şi 58 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.