Masca de tip FFP2, recomandată de autorități. Specialiștii spun că previne infectarea cu varianta Omicron

Masca de tip FFP2, recomandată de autorități. Specialiștii spun că previne infectarea cu varianta Omicron Sursa: arhiva EVZ

Autoritățile de la Bucureşti recomandă, de teama variantei Omicron, utilizarea măştilor de tip FFP2 şi a celor chirurgicale, în detrimentul celor din material textil care nu asigură un grad ridicat de protecţie în fața coronavirusului..

Potrivit medicilor, orice tip de mască am utiliza trebuie să o schimbăm la 3 ore în cazul în care avem o activitate fizică intensă.

Specialiștii spun că masca de tip FFP2 este cea mai eficientă

Se recomandă, astfel, purtarea măştii de tip FFP2 ca fiind cea mai eficientă. De altfel, în Austria şi în unele landuri din Germania este chiar obligatorie în mijloacele de transport în comun, în magazinele alimentare sau în instituţii.

„Persoana care e un potenţial emiţător de virusuri elimină aceste virusuri prin picăturile ce se formează când vorbeşte, tuşeşte etc. Orice barieră care se pune în faţa acestui pacient creează un obstacol care nu lasă aceste picături să se ducă în mediu, astfel îi protejează pe cei din jur de a se infecta. Ce înseamnă FFP 1, 2, 3, capacitatea filtrantă a pânzei din care e făcută, cu cât masca e mai puţin permeabilă cu atât e un standard mai înalt”, spun medicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul lor, chimiștii afirmă că: „masca FFP2 este o mască concepută ca un echipament de protecţie antipraf. Ea asigură o protecţie la particule mai mici decât masca medicală. Implicit, pentru virus este ceva mai eficientă, dar în acelaşi timp se respiră ceva mai greu prin ea”.

Şi masca chirurgicală deşi nu are un grad la fel de ridicat de protecţie rămâne eficientă în calea SARS-COV-2.

Cei mai mulţi preferă însă măştile textile care au o eficienţă de filtrabilitate ceva mai mică, 70%, sau 90% dar care au o respirabilitate mai bună. Acest tip de măşti asigură o protecţie ceva mai scăzută, dar oricum este mai bun decât a nu purta deloc poate să fie reutilizabilă, deci poate să fie spălată şi purtată din nou.

Nu se recomandă purtarea a două măști suprapuse

Experţii nu ne recomandă să purtăm două măşti suprapuse pentru că vom respira greu şi vom avea tendinţa să le dăm jos.

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Minnesota dacă o persoană infectată este fără mască iar cel expus poartă o mască de pânză, acesta din urmă se va bucura de protecţie în jur de 20 de minute. 30 de minute îl va proteja masca chirurgicală și două ore și jumătate o mască FFP2.

Timpul în care sunteţi feriţi de boală crește dacă persoana infectată poartă și ea o mască. Potrivit rezultatelor studiului, protecția maximă de 25 de ore, este obținută atunci când ambele persoane poartă o mască de tip FFP, informează stirileprotv.ro.