O putere din UE impune o mască obligatorie. Cea chirurgicală ar fi depăşită

O putere din UE impune o mască obligatorie. Cea chirurgicală ar fi depăşităsurs

Autorităţile din capitala Germaniei au anunţat recent că masca de tip FFP2, va deveni obligatorie în multe locuri publice din Berlin, din cauză faptului că masca chirugicală nu ar mai asigura o protecţie optimă în pandemia de coronavirus.

O putere din UE impune o mască obligatorie. Cea chirurgicală ar fi depăşită. Se consideră că masca FFP2 are un grad ridicat de protecţie. Astfel, ea va deveni obligatorie în multe locuri publice din Berlin începând de miercuri.

Anunţul a fost confirmat duminică de o purtătoare de cuvânt a Senatului berlinez, potrivit DPA, citată de Agerpres. În noul context, masca de protecţie FFP2 trebuie să fie purtată în mijloacele de transport publice, în cabinetele medicale, spitale, centre de îngrijire, magazine şi instituţii culturale.

Conform sursei citate, măştile chirugicale nu mai asigură o protecţie suficient şi Germania vrea să ia cele mai eficiente măsuri având în vedere că se confruntă în cu al treilea val sever de infecţii cu Covid-19.

În mare parte, pentru această situaţie este vinovată varianta britanică a noului coronavirus, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări din Uniunea Europeană (UE). Altfel, autorităţile berlineze au transmis că doresc să menţină câţiva paşi minori către relaxarea carantinei naţionale.

Totuşi, vor înăspri în acelaşi timp regulile care vizează testarea. Aceste anunţuri au atras numeroase critici din partea rezidenţilor capitalei germane.

O putere din UE impune o mască obligatorie

Aceştia au reacţioant pe reţelele de socializare şi au comentat în termeni duri noile regulile pentru purtarea măştilor. Unul dintre motivele de nemulţumire este legat de preţul mai ridicat al măştilor de tip FFP2.

În urmă cu o lună, experţii sanitari susţineau că este momentul să se ia în considerare utilizarea unei protecţii respiratorii de calitate medicală sau purtarea laolaltă a unei măşti chirurgicale şi a uneia din ţesătură.

La începutul pandemiei, când autorităţile au recomandat prima dată oamenilor să îşi acopere feţele, stocurile de măşti adecvate erau extrem de reduse. În acele condiţii, publicul a fost încurajat să apeleze la soluţii improvizate, confecţionate din tricouri sau bandane.

Despre nevoia unor măşti mai sigure, Linsey Marr, profesoară de inginerie civilă şi a mediului în cadrul Virginia Tech, a declarat pentru AFP: „Eficienţa unei măşti depinde de două lucruri: filtrare şi fixare. O filtrare bună elimină cât mai multe particule posibil, iar o fixare bună înseamnă că nu există scurgeri prin lateralele măştii, pe unde aerul - şi virusurile - pot circula.

Dacă purtaţi o mască de pânză, alegeţi una care are mai multe straturi, în mod ideal una cu un buzunar în care puteţi strecura un material filtrant bun. Sau puteţi dubla masca purtând o mască de tip chirurgical împreună cu o mască din ţesătură, bine strânsă, deasupra.

Cea chirurgicală ar fi depăşită

Nu recomandăm să purtaţi mai mult de două măşti. Adăugarea mai multor straturi dovedeşte un randament redus şi poate compromite respirabilitatea. Trebuie să se poată respira uşor prin straturi; în caz contrar, aerul este mai probabil să se scurgă prin lateralele măştii.

Ar trebui să simţiţi masca venind spre interior când respiraţi şi, dacă vă ţineţi mâinile în lateralele măştii nu ar trebui să simţiţi deloc aer care se scurge când expiraţi.”

Linsey Marr a ajuns la concluzia că printre cele mai bune materiale pentru blocarea particulelor mici se numără polipropilena neţesută, care este utilizată pentru producţia de N95 şi măşti de tip chirurgical, precum şi filtrele HEPA. Din rândul ţesăturilor, bumbacul cu ţesătură deasă funcţionează cel mai bine.

„(n.r. - măştile N95, KN95, FFP2 şi altele)Toate oferă un nivel similar de filtrare, ceea ce înseamnă protecţie faţă de particulele care intră şi ies", a declarat Ranu Dhillon de la Facultatea de Medicină Harvard, medic la Brigham and Women Hospital.

Dhillon pledează în favoarea utilizării unor măşti mai bune încă din primăvara anului trecut. Acesta nu înţelege lipsa unor mesaje clare adresate publicului cu privire la valoarea unor măsuri de protecţie mai eficiente. În plus, el a subliniat că „nu a existat un demers concertat pentru a produce cu adevărat în masă şi pentru a distribui în masă aceste măşti de calibru superior.”