Un reportaj BBC spune povestea unei femei care a fost excomunicată din Biserica Mormonă sub un pretext cel puţin controversat.
În timp ce Kate Kelly crede că este un membru model al Bisericii Mormone, conducerea bisericii ei este de altă părere.
În iunie anul acesta ea a fost excomunicată pentru iniţierea unei campanii pentru ca femeilor să li se dea dreptul să fie preoţi în Biserica Mormonă. Kelly nu regretă niciun moment că a fondat grupul online "Ordain Women", unde câteva sute de bărbaţi şi femei au postat mesaje de susţinere. Înainte de acţiunea iniţiată de Kelly, în sânul Bisericii Mormone au mai existat câteva discuţii cu privire la femeile-preot. Totuşi, faptul că Kelly a folosit internetul şi practici politice moderne pentru a forţa schimbare a determinat conducerii bisericii să ia o decizie dură.

Complet absurdă

Oficial, Kelly a fost excomunicată pentru apostazie. Potrivit dicţionarelor, aceasta înseamnă "renunţarea publică la o anumită credinţă religioasă; renegarea unei doctrine sau concepţii". Kelly spune că acuzaţia de apostazie este "complet absurdă" şi a decis să conteste decizia.
În Biserica Mormonă, cu 15 milioane de membri pe Glob, orice bărbat care a trecut de vârsta de 12 ani se poate alătura clerului. Femeilor nu le este permis acest lucru. Spre deosebire de alte biserici – inclusiv Biserica Anglicană, cea care a decis, luna trecută, să permită preoţilor femei să devină episcopi – Biserica Mormonă nu are preoţi pregătiţi profesional în acest sens. În această biserică, bărbaţii fac oarecum cu rândul când vine vorba de sarcinile preoţeşti.
Episcopul fostei epitropii a lui Kelly, omul care a excomunicat-o, este avocat al companiei ExxonMobil. Iar Kelly este un avocat, specializat în drepturile omului. "În cazul meu, vorbim de un fel de inchiziţie. Bărbaţii care m-au pedepsit cred că mă dau afară din Rai!".
Kate spune că nu s-a gândit niciun moment să renunţe la mormonism: "Este casa mea spirituală. Şi, dacă observ că această casă are nevoie de renovări, mă străduiesc să o transform într-un loc mai bun", spune ea.