Mărturiile șocante a 19 oameni care s-au întors din „lumea cealaltă”. Au fost în pragul morții

Mărturiile șocante a 19 oameni care s-au întors din „lumea cealaltă”. Au fost în pragul morții Femeia care „a murit pentru doar 24 de minute”. Cum a fost posibil. Sursa foto Arhiva EVZ

Ni se spune deseori că o experiență aproape-de-moarte este un eveniment care schimbă viața și care transformă viziunea asupra vieții a celor care o trăiesc. Însă o nouă cercetare a descoperit că, în ciuda credinței populare, pacienții care se întorc din pragul morții rămân exact la fel un an mai târziu.

În ceea ce se crede a fi unul dintre primele studii de acest gen, experții au monitorizat 19 persoane după ce au trăit o experiență aproape-de-moarte în unitatea de terapie intensivă. Apoi i-au urmărit 12 luni mai târziu.

Cercetătorii - care și-au publicat concluziile în revista Critical Care - au analizat inițial 126 de pacienți care au fost în cele cinci secții de terapie intensivă de la Universitatea din Liege, Belgia, timp de mai mult de o săptămână.

Pacienții au fost internați la terapie intensivă din diverse motive, inclusiv boli respiratorii, cardiovasculare, digestive, renale, neurologice și metabolice. Majoritatea participanților intervievați au fost internați din motive chirurgicale. Ei au descoperit că 15% dintre aceștia - 19 persoane - au avut o experiență aproape- de-moarte. Acești pacienți au fost apoi incluși în studiu în continuare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei au fost intervievați la trei până la șapte zile după externarea din spital și au fost întrebați despre experiențele disociative, cum ar fi dacă au uitat cine erau sau dacă au avut senzația de deconectare de ei înșiși. De asemenea, au fost întrebați despre credințele spirituale, religioase și personale.

Au avut dinainte niște stări mai ciudate decât de obicei

În momentul în care pacienții au fost intervievați inițial, cei care au avut o experiență aproape-de-moarte au avut o mai mare predispoziție pentru simptome disociative. Printre acestea se numărau sentimentul de deconectare de sine, senzația de durere redusă sau inexistentă și sentimentul de nesiguranță cu privire la cine ești - și o bunăstare spirituală și personală sporită.

Cercetătorii i-au contactat din nou un an mai târziu pentru a le măsura calitatea vieții.

După această perioadă de timp, nu s-a constatat nicio asociere semnificativă cu așa- zisa calitate a vieții, în ciuda faptului că NDE-urile (experiențele aproape-de-moarte) „sunt de obicei raportate ca fiind transformatoare și pot fi asociate cu emoții negative”, au scris cercetătorii.

Descoperirea cercetătorilor

Dr. Bruce Greyson, care a dezvoltat scala NDE (near-death experience) pe care cercetătorii au folosit-o în cadrul studiului, a constatat că între 10 și 20 la sută dintre persoanele a căror inimă s-a oprit trăiesc o experiență aproape-de-moarte (NDE). Aceasta reprezintă cinci la sută din totalul populației.

Sursa: Arhiva EVZ

Greyson a definit NDE-urile ca fiind „experiențe intens vii și adesea transformatoare de viață, care au loc adesea în condiții fiziologice extreme, cum ar fi traume care pun viața în pericol, stop cardiac sau anestezie profundă”. Rezultatele din Critical Care diferă de cercetările anterioare efectuate în ultimul an.

Un studiu din 2022 realizat de Greyson a constatat că participanții au avut diferențe semnificative în ceea ce privește calitatea vieții, chiar și la 20 de ani după evenimentele inițiale.

Cercetătorii pentru rezultatele din Critical Care au scris că mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste rezultate, potrivit Daily Mail.