Mărturia unui dezertor rus: Secretele din interiorul unei baze nucleare
- Emanuel Nițulescu
- 26 noiembrie 2024, 14:14
Anton, fost ofițer al forțelor nucleare ruse, a dezvăluit detalii șocante despre funcționarea unei baze nucleare ultrasecrete, în primele zile ale războiului din Ucraina. Într-o relatare pentru BBC, acesta a oferit o perspectivă rară asupra protocolului militar strict și a stării de alertă maximă instituită în februarie 2022.
Alerta maximă în ziua invaziei
În ziua invaziei Ucrainei, baza nucleară unde Anton își desfășura activitatea a fost plasată în alertă maximă de luptă. „Înainte de asta, am avut doar exerciţii. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite”, spune fostul ofiţer din cadrul forţelor nucleare ruse. „Eram pregătiţi să lansăm forţele pe mare şi în aer şi, în teorie, să efectuăm un atac nuclear”, conform anunțului făcut de Vladimir Putin la acel moment, BBC.
Anton a povestit că, în primele două-trei săptămâni, unitatea sa a fost complet izolată, cu acces limitat la informații externe. „Tot ce aveam era televiziunea de stat rusă. Ne îndeplineam sarcinile automat, fără să înțelegem prea bine ce se întâmpla în afară.”
Viața în interiorul unei baze nucleare
Anton a descris o atmosferă extrem de controlată și securizată. „Nu există recruți în astfel de baze, doar soldați profesioniști care trec prin verificări stricte și teste regulate cu detectorul de minciuni.” El a explicat că personalul avea salarii semnificativ mai mari decât media, dar viața lor era strict reglementată. „Nu puteai lua telefoane în bază, iar orice vizită din partea familiei trebuia aprobată de FSB cu luni înainte.”
Unitățile nucleare, fiind esențiale pentru descurajarea strategică a Rusiei, sunt protejate de o selecție riguroasă și reguli stricte pentru a preveni scurgerile de informații sau vulnerabilitățile.
O mărturie rară
Declarațiile lui Anton sunt o raritate, deoarece puțini membri care au activat ]n baze nucleare ruse vorbesc cu presa, temându-se de represalii. Deși unele informații oferite nu pot fi verificate independent, ele sunt în concordanță cu declarațiile oficiale ale Kremlinului din acea perioadă.
Rusia are aproximativ 4.380 de focoase nucleare operaționale, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, dar doar 1.700 sunt „desfășurate” sau gata de utilizare. Toate statele membre NATO la un loc dețin un număr similar.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la faptul că Putin ar putea alege să desfășoare arme nucleare „non-strategice”, adesea numite tactice. Acestea sunt rachete mai mici care, în general, nu provoacă emisii radioactive pe scară largă. Folosirea lor ar duce totuși la o escaladare periculoasă a războiului.
Kremlinul a făcut tot ce a putut pentru a testa nervii Occidentului. Abia săptămâna trecută Putin a ratificat modificări ale doctrinei nucleare - regulile oficiale care dictează cum și când Rusia poate lansa arme nucleare.
Doctrina spune acum că Rusia poate folosi arme nucleare dacă este supusă unui „atac masiv” cu rachete convenționale de către un stat non-nuclear, dar „cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear”.