Mărturia revoltătoare a unui deținut grav bolnav. Persoanele cu handicap sunt condamnate la moarte în închisoare

Mărturia revoltătoare a unui deținut grav bolnav. Persoanele cu handicap sunt condamnate la moarte în închisoare

Ionel Ghiță este un deținut care suferă de o boală pulmonară gravă stadiul IV, ultima fază. Cu toate acestea, este ținut închis, în Penitenciarul Giurgiu, fără asistența medicală cuvenită, în aceeași celulă cu pușcăriași condamnați pe viață. El a dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, că peste 80% dintre bolnavii aflați în detenție au dobândit handicapul de care suferă în închisori, dar cei mai mulți nu figurează în actele oficiale ca și handicapați

Mărturia lui Ionel Ghiță, un deținut grav bolnav, închis la Penitenciarul Giurgiu, după ce a furat 100 de lei, scoate la iveală adevăruri șocante din pușcăriile din România. El suferă de obstrucţie ventilatorie severă (B.P.O.C.), boală pulmonară obstructivă gravă stadiul IV gold, ultima fază. Deținutul a povestit, pentru Evenimentul zilei, că, după ce a făcut nenumărate demersuri către autorități să i se acorde drepturile persoanelor cu handicap în închisoare, nu a obținut decât „statutul de deţinut incomod” și a fost mutat de la Penitenciarul Rahova la Penitenciarul Giurgiu, într-o cameră cu patru condamnați pe viață. „Vă dați seama, un viețaș nu are scrupule: te amenință, îți ia mâncarea, te face sluga lui dacă ești handicapat”, ne-a relatat Ionel Ghiță

 Sute de oameni sănătoași, transformați în infirmi

Într-o scrisoare trimisă către Evenimentul zilei, Ionel Ghiță relatează că a cunoscut sute de persoane cu handicap aflate după gratii, care s-au îmbolnăvit în închisorile românești, din cauza condițiilor inumane. Grav este că o mare parte dintre condamnații cu handicap nu există în statistici și nu beneficiază de indemnizația la care au dreptul legal. „Când m-am decis să scriu această scrisoare a fost nu pentru că am dorit să mă fac cunoscut, ci pentru că regimul închisorilor este unul de teroare, de îndobitocire, îmbolnăvire, exterminare”, ne-a transmis Ionel Ghiță. „În viaţă mea petrecută în închisoare am văzut zeci, sute de persoane sănătoase transformate în infirmi, handicapaţi sau nebuni de sistemul penitenciar”, susține deținutul. Ghiță ne-a relatat că în penitenciarele Rahova şi Giurgiu, unde a fost, de curând, a cunoscut alte 16 persoane intrate sănătoase în închisoare, dar care astăzi au următoarele boli, dobândite în închisoare: patru – epilepsie, două - diabet în faza avansată, două - cancer de pancreas, trei orbi, una - cancer de colon, trei - bolnavi psihic, una - preinfarct cu operaţie pe cord deschis, vâlvă mecanică.

Uciși de sistem

Toţi aceşti oameni, susține deținutul, au fost oameni normali, dar au fost transformaţi în handicapaţi de sistemul penitenciar, nu sunt luaţi în evidenţă ca persoane cu handicap, ci ca bolnavi temporari, nu primesc certificat de handicapat şi drepturile persoanelor cu handicap oferite de Legea 448/2006, privind protecţia şi drepturile persoanelor cu hadicap. „Ei sunt ţinuţi în viaţă la limita de supravieţuire până mor, ocazie cu care sistemul de exterminare îi declara decedaţi din cauze naturale sau ca urmare a unor boli cu care ei au venit în închisoare şi nu recunosc niciodată că îmbolnăvirea lor s-a făcut în penitenciar şi este imputabilă sistemului. Personal, mi-am pierdut un rinichi şi splină în anul 2006, în penitenciarul Rahova, îmbolnăvirea având loc din cauza stresului, frigului, apei etc”, a scris Ionel Ghiță.

Nu se respectă o decizie CEDO

Deținutul carac terizează sistemul penitenciar ca pe o „fabrică de infractori”. „Pot să afirm, fără să greşesc, că sistemul penitenciar nu face bine societăţii, nu o protejează împotriva celor care greşesc, face rău pentru că este o fabrică de infractori, de oameni bolnavi şi de handicapaţi”, a mai povestit Ghiță. Prin intermediul Evenimentul zilei, Ionel Ghiță trage un semnal de alarmă. În mod normal, susține deținutul, o persoană cu handicap grav nu ar avea ce căuta în închisoare. Sau măcar să i se asigure condițiile de supraviețuire și tratament medical corspunzător. „Aştept ca după semnalul meu de alarmă, ONGurile şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi să investigheze şi să acţioneze pentru remedierea acestei situaţii”, ne-a transmis Ionel Ghiță. Într- un caz asemănător, CEDO a condamnat statul român, pe 30 octombrie 2013, în cauza deținutului Mircea Dumitrescu contra României. În decizia forului de la Starssbourg se arată că „atunci când autorităţile hotărăsc să plaseze sau să menţină în arest persoane cu handicap, acestea ar trebui să aibă grijă în mod special să garanteze condiţii corespunzătoare nevoilor speciale pe care aceştia le au că urmare a handicapului”.

Ținut pe injecții să nu moară

Legea 448/2006 prevede că persoanele cu handicap aflate în închisoare nu primesc indemnizația cuvenită celor aflați în libertate și nici nu poți căpăta statutul de handicapat, odată ce te îmbolnăvești după gratii. Ionel Ghiță este hoț de buzunare și a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, de Judecătoria Sectorului 4, în septembrie 2015, după ce, susține el, a furat o sută de lei. Nu era la prima faptă. El ne-a povestit că, prima oară, a ajuns în închisoare când era elev, în timpul regimului comunist, atunci când a vrut să fugă din țară.„Regimul de închisori comunist, perpetuat şi modernizat în sensul diabolic până în zilele noastre, m-a tratat cu procedurile speciale de aducatie valabile şi azi: violenţă, înformetare, tracasare etc”, a relatat deținutul, care a adăugat:„În condiţiile în care mi-am ratat viaţa, am devenit un puşcăriaş pe care nu îl angaja nimeni, incapabil de muncă şi fără surse de întreţinere, am devenit cerşetor şi infractor. În meseria de hoţ, m-au calificat informatorii poliţiei, şefii de stradă şi de zonă care m-au pus să fur pentru a-mi da voie să cerşesc”

. În închisori, a căpătat boala obstructivă gravă. În toţi ceilalţi ani, „mi s-a refuzat considerarea bolii ca incurabilă şi diminuarea capacităţii respiratorii de la normal la 15%”. Ghiță susține că, deşi este suferind de 28 de ani, recunoaşterea bolii ca handicap a obţinut-o în 2008, iar certificatul de handicap abia în anul 2014. Deși are nevoie de un tub de oxigen în permanență, lui Ghiță i se administrează injecții pentru a fi menținut în viață și are un însoțitor.