Dumitru Fărcaș, la UN PAS să fie LINȘAT! Amănunte ZGUDUITOARE ies la iveală după MOARTEA MARELUI ARTIST
Editura Evenimentul si Capital

Dumitru Fărcaș, la UN PAS să fie LINȘAT! Amănunte ZGUDUITOARE ies la iveală după MOARTEA MARELUI ARTIST

Autor: | | 7 Comentarii | 13655 Vizualizari

A murit la 80 de ani. La vârsta senectuții. Marele nostru artist a transfomat taragotul dintr-un banal instrument lăutăresc într-unul demn de o fi larmonică. Puțini știu, însă, un episod grav din viața sa.

În zilele lui „Martie Negru”, Dumitru Fărcaș, Veta Biriș și alți artiști erau în Tîrgu Mureș, unde susțineau spectacole. Era chiar în zilele de 19 și 20 martie 1990, când a avut loc tragica și crunta confruntare dintre românii și ungurii din acest oraș. Împreună cu ei mai erau Leopoldina Bălănuță, Sava Negrean și Laura Lavric. Atunci, artistul Dumitru Fărcaș a fost salvat de militari pentru a nu fi linșat de maghiari. Veta Biriș a povestit, pentru Evenimentul zilei, cum a trăit acele clipe.

„Eram la Palatul Culturii. Deja se adunaseră mulți oameni în piața din fața hotelului Grand. Noi cântam la mică distanță, la Palatul Culturii. Nu știu cine a avut ideea să scoată boxele afară. Mă gândesc că maghiarilor nu le-a plăcut când au auzit cum cântăm „Noi suntem români” și s-a produs o busculadă. Dumitru cânta la taragot de răsuna tot orașul. Nu știu ce a fost, noi eram înăuntru, nu știam ce se întâmplă afară. S-a întrerupt spectacolul. Au venit niște oameni, militari cred, și ne-au scos de acolo. Am trecut prin mulțime până la Grand. Ne-au dus într-o cameră și de acolo am văzut cum a intrat camionul în oameni, apoi în Biserică. Apoi au venit militarii. Pe mine m-au scos din hotel, m-au dus să-mi iau mașina, m-au escortat până la ieșirea din oraș și m-am dus acasă, la Căpâlna”, a povestit artista.

Ascuns de soldații români în hotel

Avocatul Ioan Sabău Pop, unul dintre fondatorii Uniunii „Vatra Românească”, și-a amintit, la rându-i, de acele momente deoarece era acolo. Pe Dumitru Fărcaș l-au ascuns militarii și personalul hotelului. „Ungurii au intrat în hotel, în hol. Îi căutau pe artiștii români. Și pe mine, pe noi cei de la Vatra. Pe Dumitru Fărcaș l-au ascuns în hotel, pe mine m-au dus la o unitate militară”, a povestit Sabău. Își mai amintește că Laura Lavric a jurat în acea noapte că nu mai calcă niciodată în Tîrgu Mureș.

A fost unul dintre cei mai iubiți români

Unul dintre prietenii de suflet ai lui Dumitru Fărcaș a fost investigatorul Valer Marian, fost procuror și ex-senator. Și acesta îl descrie cum se cuvine pe marele nostru artist: „L-am cunoscut pe maestrul Fărcaș în perioada sudenției mele de la Facultatea de Drept din Cluj. El cânta la restaurantele Continental și Someșul. Dar mai apropiați am devenit în ultimii 25 de ani, perioadă în care ne-am întâlnit, de zeci de ori, la Cluj sau la Satu Mare. Onora cu taragotul său toate manifestările oșenilor, codrenilor sau moților din județ. Alături de talentul său inegalabil era un om de o simplitate, bonomie, generozitate și noblețe pe care eu nu le-am mai întâlnit!” Prietenul său povestește că lumea îl aștepta, peste tot, ca pe un tămăduitor, un eliberator al sufletelor. Că a fost ca un fel de părinte sau bunic al tuturor: „ A fost, cu siguranță, unul dintre cei mai iubiți dintre pământeni. Și un iubitor sincer de neam și de țară”.

Nu a cântat niciodată la ureche și la comandă

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate