„Marțea Neagră”. Ziua în care America și restul lumii industrializate au intrat, în spirală, în Marea Depresiune

„Marțea Neagră”. Ziua în care America și restul lumii industrializate au intrat, în spirală, în Marea Depresiune Sursa: Wikipedia

Prăbușirea bursei de valori din 1929 a avut loc la 29 octombrie 1929, când investitorii de pe Wall Street au tranzacționat aproximativ 16 milioane de și "Marțea neagră", America și restul lumii industrializate au intrat în spirală în Marea Depresiune, cea mai profundă și mai lungă recesiune economică din istoria lumii industrializate occidentale de până atunci.

În anii 1920, piața bursieră americană a cunoscut o expansiune rapidă, atingând apogeul în august 1929, după o perioadă de speculații nebunești în anii '20. Până atunci, producția scăzuse deja, iar șomajul crescuse, lăsând acțiunile în mare exces față de valoarea lor reală.

Printre alte cauze ale prăbușirii bursei din 1929, care a dus Marea Depresiune, se numără salariile mici, proliferarea datoriilor, un sector agricol în dificultate și un exces de credite bancare mari care nu puteau fi lichidate.

Prețurile acțiunilor au început să scadă în septembrie și la începutul lui octombrie 1929, iar la 18 octombrie a început o scădere mare a prețurilor acțiunilor. Panica s-a instalat curând, iar pe 24 octombrie, Joia neagră, s-a tranzacționat un număr record de 12. 894. 650 de acțiuni. Societățile de investiții și cei mai importanți bancheri au încercat să stabilizeze piața prin cumpărarea unor mari pachete de acțiuni, ceea ce a produs o revenire moderată vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Când s-a dezlănțuit furtuna

Luni, însă, furtuna s-a dezlănțuit din nou, iar piața a intrat în cădere liberă. Lunea neagră a fost urmată de Marțea neagră - 29 octombrie 1929 - în timpul căreia prețurile acțiunilor s-au prăbușit complet și 16.410.030 de acțiuni au fost tranzacționate la Bursa din New York într-o singură zi. S-au pierdut miliarde de dolari, mii de investitori au pierit, iar bursierii au rămas în urmă cu ore întregi, deoarece mașinăria nu a putut face față volumului uriaș de tranzacții.

După 29 octombrie 1929, prețurile acțiunilor nu mai aveau unde să meargă decât în sus, astfel că în săptămânile următoare a avut loc o revenire considerabilă. În general, însă, prețurile au continuat să scadă pe măsură ce Statele Unite se prăbușeau în Marea Depresiune, iar în 1932 acțiunile valorau doar aproximativ 20% din valoarea lor din vara anului 1929.

Ultimii angajați, primii concediați

Prăbușirea pieței bursiere din 1929 nu a fost singura cauză a Marii Depresiuni, dar a acționat pentru a accelera colapsul economic global al cărui simptom a fost și el. Prețurile acțiunilor au continuat să scadă până în 1932, când media Dow Jones Industrial Average - un indicator de referință utilizat pe scară largă pentru acțiunile blue-chip din Statele Unite - a închis la 41,22, cea mai mică valoare din secolul XX, cu 89% sub nivelul său maxim.

Până în 1933, aproape jumătate din băncile americane au dat faliment, iar șomajul se apropia de 15 milioane de persoane, adică 30% din forța de muncă din SUA. Media industrială Dow Jones nu avea să revină la valorile de dinainte de 1929 până în noiembrie 1954, aproximativ 25 de ani mai târziu.

Afroamericanii au fost deosebit de afectați, deoarece erau "ultimii angajați, primii concediați". Femeile din timpul Marii Crize au dus-o puțin mai bine, deoarece locurile de muncă tradițional feminine din acea perioadă, cum ar fi învățământul și asistența medicală, erau mai izolate decât cele care depindeau de piețele fluctuante.

Furtunile și seceta severă

Viața unei familii medii în timpul Marii Crize a fost dificilă. Furtunile și o secetă severă în câmpiile sudice au distrus recoltele, făcând ca zona să fie supranumită Dust Bowl. "Okies", așa cum erau numiți locuitorii care fugeau, s-au mutat în marile orașe în căutarea unui loc de muncă.

Măsurile de ajutorare și de reformă din cadrul programelor New Deal adoptate de administrația președintelui Franklin D. Roosevelt au contribuit la atenuarea celor mai grave efecte ale Marii Depresiuni; cu toate acestea, economia americană nu s-a redresat complet decât după 1939, când cel de-al Doilea Război Mondial a revitalizat industria americană.

Știați că?

Bursa de Valori din New York a fost fondată în 1817, deși originile sale datează din 1792, când un grup de agenți de bursă și negustori au semnat un acord sub un copac buttonwood de pe Wall Street.

Marea Depresiune a contribuit la sfârșitul prohibiției. Politicienii credeau că legalizarea consumului de alcool ar putea contribui la crearea de locuri de muncă și la stimularea economiei.