Cu Lituania și Estonia, Mark Rutte, susținut de 28 de țări pentru funcția de secretar general al NATO

Cu Lituania și Estonia, Mark Rutte, susținut de 28 de țări pentru funcția de secretar general al NATO Mark Rutte. Sursa foto: Facebook

Mark Rutte este susținut de 28 din cele 32 state membre NATO. Atât Lituania, cât și Estonia și-au exprimat marți sprijinul pentru ca prim-ministrul interimar Mark Rutte să devină următorul secretar general al NATO. Surse din cadrul NATO au spus că Rutte are acum sprijinul a 28 din cele 32 de națiuni aliate.

Mark Rutte, susținut de 28 de țări

Mark Rutte e susținut de 28 de țări pentru funcția de secretar general al NATO. Candidatura lui Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos, pentru funcția de secretar general al NATO a fost susținută de 28 din cele 32 de țări membre ale Alianței.

Lituania a declarat că va sprijini candidatura liderului olandez în timpul vizitei lui Rutte cu președintele Gitanas Nauseda. Șeful statului lituanian a spus că Rutte este „unul dintre acei politicieni care au recunoscut destul de devreme amenințarea rusă” și și-a ajustat radical poziția în consecință.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.Mark Rutte. Sursa foto: Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți membri NATO și-au semnalat deja sprijinul pentru Rutte, inclusiv Statele Unite, Franța, Germania și Regatul Unit. Numirea trebuie să fie unanimă, dar votul Washingtonului a fost întotdeauna decisiv până acum.

Ungaria a spus că nu îl va sprijini pe Rutte

Celălalt candidat oficial este președintele României Klaus Iohannis, pe care Mark Rutte l-a lăudat luna trecută la o întâlnire a liderilor europeni. Ungaria a spus că nu îl va sprijini pe Rutte.

Miniștrii de externe ai țărilor membre NATO se vor afla în următoarele zile la Bruxelles, unde în marginea summitului vor fi multe discuții despre noul secretar general al Alianței. România are propriul candidat, în persoana lui Klaus Iohannis.

Turcia și Ungaria nu l-au susținut încă pe Rutte. Slovacia este menționată ca a patra țară cu semne de îndoială. Surse ale corporaţiei din NATO au spus că premierul olandez discută deja despre rolul său în conducerea NATO cu aceste patru țări. În opinia unor oficiali NATO, Ungariei și Slovaciei le-ar fi mai ușor să-l susțină pe Rutte dacă președintele României, Klaus Iohannis, și-ar retrage candidatura, întrucât este singurul candidat din partea țărilor est-europen, informează nltimes.nl.