Marius Brînzea, Reciclad’OR, la Masa Rotundă Capital: „Legislația va avea un impact masiv pe partea de ambalare”

Marius Brînzea, Reciclad’OR, la Masa Rotundă Capital: „Legislația va avea un impact masiv pe partea de ambalare” Marius Brînzea, Director de Strategie la Reciclad’OR (sursă foto: arhiva companiei)

Sustenabilitatea nu înseamnă doar reciclare. Vorbim despre un subiect amplu ce are la bază, în primul rând, noțiunea de responsabilitate. De la produse, la ambalaje, la investiții și proceduri, în business, sustenabilitatea atinge foarte multe forme și aspecte. Tocmai de aceea, redacțiile Revistei Capital și a platformei Infofinancar au organizat miercuri, 16 octombrie, un eveniment intitulat „Sustenabilitate. De la producător la consumator”.

În calitate de speaker, Marius Brînzea, Director de Strategie la Reciclad’OR, a atins o nuanță importantă. Anume, acesta a vorbit despre diferența dintre a fi conștient de o problemă, a ști că aceasta există, te afectează și măsurile practice, a acționa în consecință. „Cu toții știm despre problema ambalajelor, însă trebuie să vedem și ce este de făcut. Ambalajele sunt reglementate printr-o directivă europeană, dar și printr-o componentă a ceea ce reprezintă strategia UE pe problema plasticului și reducerea impactului”.

Marius Brînzea, Reciclad’OR, despre ambalaje și afaceri

„La momentul de față, toate companiile sunt aliniate la aceste directive, ceea ce reprezintă o mare provocare. Consumul este unul foarte mare, iar impactul ambalajelor de plastic este unul pe măsură. Însă, cea mai mare provocare va veni de la 1 ianuarie 2025. Pentru că legislația va suferi unele modificări. Vorbim despre regulamentul ce face referire la ambalaje și la deșeuri de ambalaje. Impactul va fi unul profund asupra soluțiilor de ambalare în mediul de afaceri”, adaugă Marius Brînzea la evenimentul Capital și Infofinanciar.

În acest sens, trebuie luate în calcul mai multe perspective, conform Directorului de Strategie de la Reciclad’OR. Oamenii din business vor trebui să fie atenți, când vine vorba de ambalaje, la reciclabilitate, posibilitatea de reutilizare, etichetare, dar și la informațiile pe care companiile le comunică în privința ambalajelor.

Legislația, schimbările și provocările

„Această piesă de legislație va trebui să asigure că până în anul 2030 toate ambalajele vor putea fi reciclate și reutilizate. Cerințele sunt extrem de complexe, iar acestea vor putea constitui o adevărată problemă în cazul companiilor mici și mijloci”, mai spune Marius Brînzea.

Schimbarea, de cele mai multe ori, vine la pachet cu investiții, subliniază Directorului de Strategie de la Reciclad’OR. Tocmai de aceea, unele companii mici și mijlocii vor putea întâmpina anumite bariere în momentul în care vor fi nevoiți să adopte un alt model de business în ceea ce reprezintă ambalajele. „Tot la capitolul provocări putem aminti de educarea angajaților în noua direcție, trebuie lucrat mult pe partea de conștientizare. Este nevoie de o permanentă informare a angajaților și a managementului legat de schimbările ce vin în privința ambalajelor”, continuă Marius Brînzea.

Compania Reciclad'OR a fost înființată în anul 2017, iar reprezentanții s-au impus rapid ca lideri ai pieței în domeniul transferului de responsabilitate. Echipa a creat un network strategic optim pentru implementarea activităților CSR și derulează proiecte de mediu prin parteneriate cu instituțiile din domeniu, organizațiile locale și naționale.

„Sustenabilitate. De la producător la consumator”

Agenda evenimentului Masă rotundă „Sustenabilitate. De la producător la consumator”, organizat de Capital și Infofinanciar, a urmărit tocmai drumul unor afaceri spre o economie circulară. Căci, companiilor din România le revine acum responsabilitatea de a seta obiectivele de sustenabilitate pe toate palierele de activitate.  De asemenea, de la data de 1 ianuarie 2025, raportarea ESG (Environmental, Social, Governance) devine obligatorie.

În plus, consumatorii români se arată tot mai interesați de ceea ce înseamnă sustenabilitate. Însă, pentru ei, conceptul nu este unul înțeles pe deplin încă. De aceea, Masa rotundă „Sustenabilitate. De la producător la consumator” este unul dintre evenimentele Capital și Infofinanciar care sunt organizat tocmai cu scopul de explica ceea ce se întâmplă acum și ceea ce ne așteaptă în perioada următoare.

Evenimentul este organizat cu sprijinul: Philip Morris România, Reciclad’OR, Romgaz, Comtim, Case Sustenabile și Rewire Interior Design. Iar partenerii media ai evenimentului sunt Evenimentul Zilei și InfoActual.

Revista presei