Marile interese din Afganistan. Săraca țară bogată, care deține o comoară estimată la 3.000 de miliarde de dolari. Chinezii au făcut primul pas

Marile interese din Afganistan. Săraca țară bogată, care deține o comoară estimată la 3.000 de miliarde de dolari. Chinezii au făcut primul pas

În doar zece zile după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, gruparea a pus mâna pe resurse importante din teritoriu. Astfel, state ale lumii ar putea să intenționeze să negocieze cu talibanii pentru a beneficia de metalele rare din țară.

China s-a declarat, luni, interesată să dezvolte relații „prietenoase și de cooperare” cu Afganistanul, după ce talibanii au preluat puterea în teritoriu. „Suntem pregătiţi să continuăm să dezvoltăm o relaţie bună şi o cooperare prietenoasă cu Afganistanul pentru a juca un rol constructiv în pacea din Afganistan şi în reconstrucţia ţării”, a transmis Ministerul de Externe de la Beijing.

CNBC tratează problema în cauză drept un interes al președintelui Xi Jinping de a exploata metalele rare din teritoriu, a căror valoare totală a fost estimată la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari. China domină piața de metale rare din lume, 35% din cantitatea globală estimată aflându-se pe teritoriul ei.

Beijing, la masă cu talibanii? Liderii internaționali trebuie să reacționeze

Shamaila Khan, analist şi director pentru pieţele emergente în cadrul AllianceBernstein, a subliniat pentru sursa citată că talibanii au ajuns în posesia unor resurse importante din Afganistan, motiv pentru care Beijingul ar putea să negocieze cu talibanii în acest sens. Liderii internaționali ar trebui să reacționeze împotriva unui astfel de demers, este de părere Shamaila Khan.

Ne puteți urmări și pe Google News

The Hill a estimat valoarea metalelor rare din Afganistan la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari.

„Ar trebui să existe o iniţiativă internaţională prin care (liderii - n.r.) să se asigure că orice ţară care va exploata mineralele din Afganistan o va face doar sub condiţii umanitare stricte, impunând condiţii de respectare a drepturilor omului şi în special a drepturilor femeilor”, a declarat Shamaila Khan.

Potrivit lui Ahmad Shah Katawazai, fost diplomat de la Ambasada Afganistanului din Washington, valoarea totală a metalelor din Afganistan este, în realitate, între 1.000 și 3.000 de miliarde de dolari, conform datelor publicate în anul 2020.

Ce resurse ascunde Afganistanul. Metalele rare pentru care China ar putea să negocieze

În Afganistan există o serie de elemente rare, printre care se numără și: lantan, ceriu, neodim, dar şi aluminiu, aur, argint, zinc, mercur şi litiu. Metalele pot fi utilizate în aproape orice domeniu, de la electronice și vehicule electrice până la aeronave și sateliți.

„Ar trebui să existe presiuni asupra Chinei dacă vor încerca să facă o alianţă cu talibanii pentru a genera ajutor economic în favoarea acestor – ar trebui să fie obligaţi să o facă în termeni internaţionali”, a transmis fostul diplomat Shamaila Khan.