Evenimentul Zilei > Politica > Maria Grapini acuză Guvernul că nu informează corect populația. Care a fost răspunsul Comisiei Europene
Maria Grapini acuză Guvernul că nu informează corect populația. Care a fost răspunsul Comisiei Europene

Maria Grapini acuză Guvernul că nu informează corect populația. Care a fost răspunsul Comisiei Europene

Comisia Europeană a răspuns întrebărilor europarlamentarei PPU Maria Grapini, care a înaintat oficialilor o solicitare în legătură cu vaccinarea copiilor împotriva coronavirusului.

Europarlamentara PPU Maria Grapini acuză Guvernul României că nu informează corect populația în legătură cu vaccinarea copiilor împotriva COVID-19, după ce Comisia Europeană a răspuns unei solicitări înaintate pe acest subiect.

„Guvernanții trebuie să informeze corect cetățenii privind vaccinarea copiilor! Iată răspunsul Comisiei Europene! De ce nu spune guvernul adevărul? Vrea să consume stocul de vaccin? Încetați cu abuzurile! Nu puneți în pericol o întreagă generație!”, s-a exprimat Maria Grapini.

Europarlamentara a acuzat presiuni politice și sociale asupra părinților ca să-și imunizeze copiii împotriva coronavirusului, deși specialiștii din Sănătate au transmis că datele referitoare la riscurile și beneficiile vaccinării sunt insuficiente și, pe cale de consecință, nu se fac recomandări în acest sens.

Comisia Europeană i-a răspuns Mariei Grapini

Cetățenii români vor fi îngropați, în urma măsurilor care se iau la nivel național, este de părere Maria Grapini. Astfel, europarlamentara a înaintat o listă de întrebări către oficialii europeni:

  1. Având în vedere informațiile contradictorii și lipsa unui mesaj coerent și documentat științific de OMS, legat de vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor, ce își propune Comisia să facă?
  2. Va solicita informații și documentare științifică de la OMS, care primește sume consistente de la statele membre, prin care să se clarifice dacă este indicată sau nu vaccinarea copiilor?
  3. Pot fi vaccinați copiii fără acordul părinților?

Oficialii europeni îi dau dreptate europarlamentarei

Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, a răspuns, în numele Comisiei Europene, solicitării europarlamentarei și i-a dat, practic, dreptate acesteia. Oficialul a precizat că politicile, programele și serviciile de vaccinare țin de competența fiecărui stat membru al Uniunii Europene și nu reprezintă o „cerință expresă” a liderilor UE.

Acest aspect este valabil și în cazul deciziei fiecărui stat de a vaccina copiii sau nu. De asemenea, oficialul a mai menționat că același principiu se aplică și în cazul consimțământului părinților cu privire la imunizarea minorului.

„Vaccinurile împotriva COVID-19, provenite de la patru producători de vaccinuri – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen, sunt în prezent autorizate pentru utilizare în UE. Toate aceste vaccinuri au fost aprobate pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, cu excepția celui din partea BioNTech/Pfizer care a fost aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste”, a mia precizat Stella Kyriakides în răspunsul înaintat europarlamentarei PPU Maria Grapini.