Evenimentul Zilei > Social > Maria Coman: „Școala online e o porcărie! Este inuman să ții ore în șir niște copii în fața unor tablete”
VIDEO

Maria Coman: „Școala online e o porcărie! Este inuman să ții ore în șir niște copii în fața unor tablete”

Maria Coman explică, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EvZ TV, de ce învățământul online nu este o soluție pe termen lung și care sunt greșelile importante ale actualului sistem de învățământ.

În ciuda faptului că fiica sa, Smaranda, în vârstă de 11 ani, învață la o școală particulară și are parte de profesori minunați și dedicați, Maria Coman consideră că școala online este „o porcărie”.

„Școala online e o porcărie! Deși profesorii ei (Smarandei, fiica Mariei Coman, n.e.) se străduiesc și cei mai mulți dintre ei… mi se pare fascinant. Ei au un profesor de matematică tânăr, cred că are până în 30 de ani. Au lunea două ore de matematică și după aia încă două ore de cerc de matematică și vor să mai stea.

La română, din nou, au un profesor minunat care le dă niște cărți adaptate vârstei lor, nu programa aia școlară care nu mai are nicio legătură cu realitatea. Fiica mea citește cumva de dragul profesorului, că acum e în perioada în care nu mai citește de dragul meu.

Inclusiv la istorie, pentru că Istoria nu e o materie atrăgătoare pentru copii, să fim serioși, au o profesoară care știe să le spună „povestea””, a dezvăluit Maria Coman, în cadrul emisiunii „Dosare de presă”, pe evz.ro.

Jurnalista a mai spus că este de neînțeles motivul pentru care Ministerul Educației nu a adaptat curricula școlară la programul online.

„În același timp este o porcărie faptul că Ministerul Educației nu a adaptat toată materia și toată curricula  pentru acest program. Pentru că este inuman să ții ore în șir niște copii în fața unor tablete. Nu numai că este inuman, ci și faptul că ei nu sunt atenți și nu poți să te superi pe ei că nu sunt atenți. Cred că nu suntem noi atenți, dacă stăm 7-8 ore să ne uităm într-un ecran, să fim serioși”, este de părere jurnalista.

În timpul orelor din cadrul școlii „normale”, toți elevii au tendința să se mai uite pe pereți, pe tavan, pe geam. Cu atât mai mult, spune Maria Coman, copiii tind să fie distrași când „fac” școală chiar la ei acasă, în intimitatea căminului lor.

„Și acuma, când ești acasă la tine, cu telefonul în stânga, tableta în dreapta și monitorul computerului în față…, păi nu stai tu liniștit cu cartea lângă tine și te joci în stânga? Cum să nu faci asta?”, se întreabă retoric vedeta Antenei 3.

„În străinătate toată lumea se chinuiește să țină școlile deschise!

Ministerul Educației trebuia să ia câteva măsuri administrative încă din iunie, în ceea ce privește desfășurarea școlii online. Maria Coman crede că este inadmisibil să hotărăști la mijlocul semestrului că nu mai ai nevoie de teze, deci le elimini din curricula școlară.

„N-au adaptat programa. Puteau să o simplifice. Puteau să scoată materii care poate nu erau… Facem inclusiv orele de sport. Sigur că se pot face orele de sport online, nu zice nimeni că nu se pot face orele de sport.

Dar nu mai bine îi rugăm pe profesorii de sport să facă niște programe și niște filmulețe pe care să le poată face copiii acasă când mai au și ei un timp liber? Că așa îi ții de la 8.00, când începe școala, la 14.00, în fața unor tablete. Păi, dar după aia nu mai vor să facă nimic. Că mai au și teme, oricum.

Este incredibil ce se întâmplă! Gândește-te că în străinătate toată lumea se chinuiește să țină școlile deschise! Noi le închidem! Nu are sens! Te trezești la mijlocul semestrului că nu mai dau teze! Nu puteai să stabilești asta din iunie?! Dar nu se poate! Astea sunt niște chestii administrative. Nici măcar nu sunt de viziune. Sunt, pur și simplu, niște măsuri administrative. Nu înțeleg de ce nu au luat aceste măsuri. Pur și simplu, nu înțeleg. Sunt niște chestii de bază”, a mai spus jurnalista.