Mari schimbări în rugby-ul din România. Deciziile pe care le-au luat oficialii Federației pentru a revitaliza campionatul

Mari schimbări în rugby-ul din România. Deciziile pe care le-au luat oficialii Federației pentru a revitaliza campionatul sursa: frr.ro

Federația Română de Rugby, condusă e Alin Petrache, a pus la punct câteva schimbări ce vizează competiția internă. Va exista un nou format al campionatului, care va deveni mai echilibrat.

Federaţia Română de Rugby va lansa un nou format competiţional intern ce va fi valabil începând cu sezonul 2022, iar competiţia va purta denumirea de Liga Naţională de Rugby şi va cuprinde 15 echipe de seniori.

Decizia pe care au luat-o oficialii de la Federația Română de Rugby în privința competiției interne

„Planul Federaţiei Române de Rugby este acela de a ridica permanent nivelul echipelor din eşalonul secund de seniori pentru o competitivitate crescută a primei ligi. De aceea, am propus crearea unei Ligi Naţionale de Rugby prin comasarea celor două competiţii.

Având în vedere diferenţele de nivel dintre cele două competiţii actuale se vizează un plan pe trei ani pentru reducerea decalajelor sportive şi financiare dintre echipele care provin din DNS şi cele din SuperLiga. S-au propus către echipe trei variante prin care impactul financiar şi sportiv să fie cât mai uşor de suportat de către echipele care provin din eşalonul al doilea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cluburile au votat varianta cea mai bună. De azi începem un nou proiect pentru echipele de seniori şi cred că vom reuşi să îl ducem cel puţin la nivelul SuperLigii. Cred că am plecat acum 10 ani din acelaşi punct iar nivelul a crescut.

15 echipe ce au fost împărțite în două grupe regionale

Vom face la fel şi de această dată, beneficiind de experienţa acumulată, dar şi de valoarea primelor echipe de seniori care au misiunea de a ridica, împreună cu federaţia, nivelul rugbyului intern. Doresc să le mulţumesc tuturor echipelor pentru deschiderea arătată şi pentru faptul că încep acest nou proiect, benefic pentru întreg rugbyul românesc”, a declarat preşedintele FRR, Alin Petrache.

Cele 15 echipe au fost împărţite pe două grupe regionale, Grupa 1 - CSM Ştiinţa Baia Mare, SCM-USAMVB Timişoara, CSU Cluj, CS Ştiinţa Petroşani, RC Gura Humorului, CSM Suceava, CSU Arad, CSU Alba Iulia şi Grupa 2 - CSA Steaua, CS Dinamo, CS Năvodari, RC Bârlad, CSM Galaţi, RC Griviţa, CS Poli Iaşi.

În fiecare grupă se va juca fiecare cu fiecare, un singur meci, 7 respectiv 6 partide de echipă. Primele două clasate se califică în play-off, restul echipelor vor lua parte la play-out. În play-off, cele patru echipe vor juca tur - retur, şase partide de fiecare, iar apoi vor avea loc semifinale (1-4, 2-3) şi finale. În play-out, cele 11 echipe vor juca fiecare cu fiecare, un singur meci, ceea ce rezultă zece partide pentru fiecare formaţie, conform Agerpres.

Schimbare ce vizează și rugby-ul în 7

De asemenea, s-a aprobat ca disputarea Cupei României, ediţia 2022, să se facă în funcţie de programul competiţional intern şi internaţional. Toate aspectele organizatorice vor fi stabilite în Manualul Competiţiei care va fi aprobat de Biroul Federal săptămâna viitoare.

În privinţa competiţiilor de rugby 7, s-a hotărât ca la turnee să participe echipele înscrise în Liga Naţională de Rugby sau cele care au înscrise în competiţiile naţionale cel puţin două echipe de juniori.