Cutremur foarte puternic în Marea Neagră. Seismologii vorbesc despre „o mișcare semnificativă”

Cutremur foarte puternic în Marea Neagră. Seismologii vorbesc despre „o mișcare semnificativă” Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cutremur în Marea Neagră. Un seism cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter s-a produs în această dimineață în Marea Neagră. Seismologii au înregistrat mișcarea seismică în jurul orei 5.42, la o distanță de aproximativ 93 kilometri de Sevastopol.

Un cutremur cu magnitudinea 5 grade pe scara Richter s-a produs joi, în jurul orei 5.42 în Marea Neagră. Conform informațiilor, inițiale, înregistrate la nivelul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul „este semnificativ” ca intensitate. Seismologii au precizat că mișcarea tectonică a avut o magnitudine de 5 grade și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la o distanță de aproximativ 93 de kilometri de Sevastopol, din peninsula Crimeea. Conform datelor prezentate de specialiștii din cadrul INCDFP, seismul din Marea Neagră s-a simțit în orașele Simferopol, situat la 155,8 km sud-vest de epicentru și la Herson, la 297,8 km sud.

După producerea seismului, directorul Institutului rus de Seismologie și Geodinamică, Yuri Volfman, a revenit cu noi date, actualizate, despre intensitatea acestuia. Într-o declarație pentru agenția de știri Interfax, el a spus că epicentrul a fost la 67 km sud-vest de Sevastopol, iar intensitatea a fost măsurată la 4,6 grade pe Richter.

„Datele încă vin. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe - de la Alushta la Sevastopol, chiar, poate, în Evpatoria, dar asta este preliminar. Cred că nu vor fi consecințe grave, dar faptul că oamenii simțit tremurături este destul de probabil”, a spus oficialul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peninsula Crimeea este o regiune activă din punct de vedere seismic, aici fiind înregistrate în jur de 200 de cutremure în fiecare an. Intensitatea acestora nu este foarte mare, de regulă, cel mai important seism s-a produs, în Crimeea, în anul 1027, provocând importante pagube materiale. Astfel, în doar câteva zile, au fost avariate în jur de 70% din clădirile din Ialta. Trei persoane au murit, la momentul respectiv, iar alte câteva zeci au fost rănite.

Când va fi un cutremur major în România

În contextul cutremurelor, din ce în ce mai dese, care se produc în vecinătatea României, apar temeri cu privire la o posibilă mișcare seismică majoră, care ar putea afecta și țara noastră. Seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a declarat că ne putem aștepta „să se întâmple oricând un cutremur mai mare”.

„Aceste cutremure din Turcia au generat un val de cutremure în special în Marea Mediterană, Cipru, și Creta. În ultima perioadă m-am preocupat să găsesc o legătură între zona Târgu Jiu și lanțul de cutremure din Marea Mediterană. Vrancea este exclus să fie influențată de cutremurele din Turcia pentru că ar trebui să fie influențată de o propagare din Marea Neagră sau Dobrogea ca să poată ajungă în Vrancea, dar așa ceva nu este pus în evidență”, a declarat Mihai Diaconescu, conform Antena 3.

El a precizat că seismologii se așteaptă ca în Vrancea să se întâmple oricând un cutremur major, având în vedere că au trecut câteva deccenii de la ultimul seism de peste 7 grade. Specialistul a precizat că odată la 30 - 40 de ani, conform studiilor, se produce un cutremur mare în zona Vrancea.