Marea dispare văzând cu ochii! O năpasta cumplită amenință Rusia.
- Ovidiu Drugă
- 6 februarie 2021, 10:24
Oamenii de știință din Occident trag un semnal de alarmă! E vorba de scăderea puternică a nivelului apei dintr-o mare aflată la granițele Rusiei.
Marea dispare văzând cu ochii, iar posibilitățile de a întârzia acest proces sunt limitate. Marea Caspică nu are legătură cu niciun ocean și nicio altă mare. Apele ei scaldă nu mai puțin de cinci state (Rusia, Iran, Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan), oferind mijloace de trai pentru milioane de oameni.
Marea dispare văzând cu ochii
Din păcate, estimările oamenilor de știință susțin că Marea Caspică se va micșora cu 25 la sută până la sfârșitul acestui secol. E vorba de o suprafață de 93.000 de kilometri pătrați, adică un teritoriu de mărimea Portugaliei.
Șefa Comisiei Europene a trăit sub un nume fals! Istoria secretă
Această scădere alarmantă a nivelului apei amenință oamenii, biodiversitatea și chiar stabilitatea geopolitică în regiune, Cel puțin asta cred oamenii de știință Matthias Prange, Thomas Wilke și Frank P. Wesselingh în artocolul publicat de Communications Earth & Environment.
Marea dispare văzând cu ochii. Focile de Caspica sunt amenințate
Pe măsură ce temperaturile în creștere accelerează și mai mult evaporarea apei, foca caspică e amenințată cu dispariția. E vorba de un un mamifer care trăiește numai în această regiune.
Legătura dintre Mussolini și Sophia Loren tulbură fotbalul! Istoria secretă
Aproximativ 99% dintre puii de focă caspică sunt crescuți pe gheața care se formează iarna în nordul Mării Caspice. Dar această gheață va dispărea, iar nordul mării va deveni uscat
„Uscarea climatică a interioarelor continentale este recunoscută ca o problemă importantă. În ceea ce privește deficitul de apă dulce, impactul asupra nivelului lacurilor va avea multe alte consecințe de anvergură. Aceste consecințe sunt subapreciate, dar afectează mijloacele de trai a milioane de oameni peste tot în lume ”, susțin oamenii de știință.
Marea dispare văzând cu ochii. Ce e de făcut?
Aceștia au adăugat că soluțiile de rezolvare a acestor probleme sunt limitate. „În perioada sovietică, s-au propus devieri de apă la scară largă din râurile siberiene pentru a proteja marea Aral, care se micșorează, spre est. În cazul Mării Caspice, ar putea fi luat în considerare un canal care să o lege de Marea Neagră, dar astfel de lucrări presupun riscuri ecologice și geopolitice uriașe ”, spun oamenii de știință citați de The Moscow Times.