Începe ”războiul” flămânzilor. Este oficial! Se poate și mai rău ca în România. Se calcă în picioare de frica scumpirilor

Începe ”războiul” flămânzilor. Este oficial! Se poate și mai rău ca în România. Se calcă în picioare de frica scumpirilor Sursa Foto: Arhiva EVZ

Britanicii vor plăti prețuri mai mari la alimente, aceasta fiind una dintre consecințele lipsei de șoferi de camion din Marea Britanie.

Șeful companiei Heinz, Miguel Patricio, i-a avertizat pe britanici să se obișnuiască să plătească mai mult pentru alimente, ca urmare a Brexitului care a provocat criza de șoferi pentru camioane. De altfel, rafturile supermarketurilor încep să se golească cu repeziciune. Cumpărătorii panicați de o eventuală explozie a prețurilor își fac provizii pentru a rezista cât mai mult.

Miguel Patricio a recunoscut, conform The Sun, că firma sa mărește prețurile produselor și a dat vina pe lipsa șoferilor de camion. Criza camionagiilor din Marea Britanie a dus la o creștere a costurilor de transport.

„În special în Marea Britanie, majorarea prețurilor la alimente se datorează lipsei de șoferi de camion. În SUA, costurile logistice au crescut, de asemenea, substanțial, iar în anumite zone ale economiei există o lipsă de forță de muncă”, a precizat omul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Patricio a declarat pentru BBC News că britanicii trebuie să se obișnuiască să cheltuiască mai mult pentru alimente. El a îndemnat pe ceilalți producători de alimente să-și asume și să mențină la un nivel minim aceste costuri.

Produsele de bază au înregistrat creșteri de preț

Kona Haque, șeful departamentului de cercetare al firmei de produse agricole ED&F Man, a confirmat că prețurile la produsele agricole de bază au crescut:

„Fie că este vorba de porumb, zahăr, cafea, soia, ulei de palmier, orice, toate aceste produse alimentare de bază au suferit o scumpire”.

Sursa foto: The Sun

Cumpărătorii golesc magazinele de teama unei crize a alimentelor

Mai multe fotografii din supermarketurile britanice arată rafturile goale, iar acest lucru îi panichează și mai mult pe cumpărători. Aceștia dau fuga în magazine și își fac provizii de alimente și produse de strictă necesitate. Potrivit The Mirror stocurile de lapte, pâine și băuturi carbogazoase au scăzut în multe magazine din Londra.

Mulți cumpărători își fac provizii de hârtie igienică și apă, în timp frenezia cumpărăturilor de sărbători pare să fi început cu câteva săptămâni mai devreme. Potrivit Oficiului Național de Statistică, una din șase persoane nu a putut cumpăra produse alimentare esențiale în ultimele două săptămâni.

O treime dintre britanici au început să-și facă de pe acum provizii de alimente și băuturi pentru Crăciun. Două treimi dintre britanici s-au declarat îngrijorați de o posibilă criză a alimentelor în perioada sărbătorilor de iarnă.

Sursa foto: The Sun

 

Se prefigurează o nouă criză a hârtiei igienice

Stocurile de role de hârtie igienică sunt pe cale să dispară, așa cum s-a întâmplat în timpul pandemiei de COVID. Cumpărătorii își fac provizii speriați de o eventuală criză a acestor produse.

Acest lucru se întâmplă și ca urmare a intenției producătorilor de a-și restrânge producția, în condițiile în care prețurile la gaze și electricitate vor exploda. Andrew Large, directorul general al Confederației Industriilor de Hârtie, a declarat că membrii săi sunt „afectați foarte, foarte grav” și a cerut o plafonare a prețurilor la energia furnizată firmelor.

„Costurile cresc vertiginos. Acest lucru afectează profitabilitatea și, în unele cazuri, îi determină pe producători să-și reducă producția pentru a nu se expune la cele mai ridicate costuri”, a precizat Andrew Large.

Sursa foto: The Sun

Lipsa de camionagii afectează tot sistemul de transporturi

Premierul Boris Johnson a recunoscut că această criză a transporturilor de marfă ar putea dura luni de zile, până în perioada sărbătorilor. Între timp, deficitul de șoferi de TIR se răsfrânge asupra transporturilor în comun. Șoferii de autobuz, atrași de salariile mai mari se angajează la companiile de transport.

Șoferii de autobuz care câștigă în medie 32.500 de lire sterline pe an sunt atrași de perspectiva de a obține până la 78.000 de lire sterline la volanul unui camion.

Din acest motiv, unele rute de autobus au fost deja desființate, iar numărul de curse a fost redus. Operatorii de transport public spun că au nevoie de 4.000 de recruți pentru a menține flotele de autobuze în mișcare.

Drumurile din Marea Britanie ar putea deveni capcane mortale de gheață în această iarnă, deoarece consiliile locale se confruntă cu un deficit de șoferi pentru mașinile de deszăpezire.