Criză profundă în timpul pandemiei. Un medicament esențial pentru pacienții cu forme grave a dispărut de pe piață
- Nicolae Comănescu
- 9 octombrie 2021, 11:42
Sunt mari probleme din cauza dispariției medicamentului Tocilizumab, care nu se mai găsește pe piață, iar el este vital pentru pacienții care dezvoltă forme severe ale coronavirusului.
Medicamentul Tocilizumab poate să ajute bolnavii care dezvoltă forme severe de COVID, pentru ca aceștia să nu ajungă la ATI. Dar, nu poate fi procurat nici prin Mecanismul de Protecție Civilă, pentru că este criză la nivel mondial.
Cum a fost distribuit medicamentul Tocilizumab și când a început criza
România a încheiat un contract, în luna septembrie, în urma unei licitații începute acum șase luni, dar producătorul nu îl poate livra, astfel că medicii trebuie să ajute bolnavii cu alte tratamente, chiar dacă nu la fel de eficiente. „Încerc să găsesc soluții, să folosesc ceea ce am”, a declarat medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș” din București, pentru g4media.ro.
„În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 2021, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, explica ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.
Medicamentul a fost distribuit astfel:
- În perioada august 2020- iunie 2021- prin repartiție gratuită către spitale - Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător (vezi tabel în anexă).
Ce spunea Florin Cîțu despre această problemă
„Am vrut să văd cum au fost puse în aplicare măsurile luate recent şi dacă se văd efecte”, a transmis premierul interimar Florin Cîțu. Care s-a referit la ancheta pentru gestionarea valului 4 al pandemiei. Șeful Executivului a mai spus că, referitor la medicamente, „se pare că a fost o licitaţie în luna aprilie pentru Tocilizumab, şi această licitaţie a fost tergiversată. Aş vrea să ştiu cine din Ministerul Sănătăţii a tergiversat această achiziţie, atâtea luni de zile, este important ca aceste informaţii să fie prezentate public”, a tunat Florin Cîțu.