Marcel Ciolacu își dorește să unească România cu Republica Moldova: „Nu se mai fac uniri cu arma în mână”

Marcel Ciolacu își dorește să unească România cu Republica Moldova: „Nu se mai fac uniri cu arma în mână” Sursa foto: Agerpres

Marcel Ciolacu a precizat că îşi doreşte unirea României cu Republica Moldova, iar această ţară trebuie să aibă acelaşi traseu ca al statului nostru şi anume UE şi NATO. Liderul PSD a adăugat că războiul din Ucraina este între „un dictator” şi un stat suveran şi civilizat.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit la România TV despre dorința de a uni România cu Republica Moldova. Acesta a fost de părere ca Moldova riscă să se întoarcă sub influența sovietică, pentru că aderarea la Uniunea Europeană va dura mai mult de zece ani, iar o variantă mai scurtă ar fi unirea României cu Republica Moldova.

Social-democratul a explicat că pentru acest lucru ar fi nevoie de referendum în ambele țări, pentru că „nu se mai fac uniri cu arma în mână.”

„Cel mai vulnerabil stat la conflictul total nejustificat de pe teritoriul Ucrainei este Republica Moldova. Trebuie să ne hotărâm – lăsăm Republica Moldova să se întoarcă sub influenţa sovietică, mai devreme sau mai târziu? Intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova va dura 10 ani de zile cel puţin. Sau ai varianta mai scurtă în care România se uneşte cu Republica Moldova şi Republica Moldova cu România. Eu mi-aş dori varianta mai scurtă ca România să se unească cu Republica Moldova. Nu poţi să laşi o ţară pradă din nou Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu se mai fac uniri cu arma în mână”

Destinul românilor din Republica Moldova trebuie să fie acelaşi cu al românilor din România – UE şi NATO. Am înţeles că în acest moment foarte mulţi români doresc unirea cu Republica Moldova. Categoric trebuie referendum în ambele state. Adică trebuie un parcurs normal. Nu se mai fac uniri cu arma în mână”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi,la România TV.

Acesta a mai afirmat că „războiul din Ucraina nu este un război între Rusia şi Ucraina. Este un război dintre un dictator, un agresor şi o ţară suverană, civilizată.

România furnizează deja aproape întreaga energie necesară Moldovei. De câteva zile, mai multe raioane au fost racordate și la reţeaua de apă potabilă a României.

Tiraspolul a dispus în octombrie introducerea stării de urgență în economie pe întreg teritoriu al regiunii, în condițiile reducerii livrărilor de gaze. În aceste condiții, fără energia de la Cuciurgan, Republica Moldova se bazează tot mai mult pe importul de energie electrică din România.