Marcel Ciolacu cere soluții urgente în energie: „Liberalizarea prețurilor a fost o tâmpenie”

Marcel Ciolacu cere soluții urgente în energie: „Liberalizarea prețurilor a fost o tâmpenie”

Liberalizarea prețurilor la energie, începând cu 1 ianuarie 2021, a fost o tâmpenie, iar acum trebuie găsite soluții pentru rezolvarea acestei probleme. Declarația îi aparține președintelui PSD, Marcel Ciolacu. El a avertizat că este nevoie de reglementări noi în domeniul energiei pentru a pune capăt speculei. În acest sens, liderul PSD a arătat că în vreme ce producătorii au fost supraimpozitați, speculanții din piață au fost lăsați să facă profituri imense din vânzarea energiei la prețuri supraevaluate.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu pe tema evoluției inflației. El a arătat că guvernul nu mai poate continua foarte multă vreme cu ordonanța privind compensarea prețurilor la energie, precizând că trebuie luate măsuri urgente și distincte, pe fiecare domeniu în parte.

„Am văzut şi ieşirea guvernatorului BNR care a zis un lucru cât se poate de corect, cea mai mare parte a inflaţiei a venit din preţul la energie care a explodat. Pentru că nu s-au luat nişte decizii când trebuia şi atunci am venit cu acea compensare am diminuat şi inflaţia, impactul asupra IMM-uri”, a precizat Marcel Ciolacu.

În acest context, el a precizat că liberalizarea prețurilor la energie, care a intrat în vigoare la începutul anului 2021, a fost o tâmpenie. În prezent, a avertizat liderul PSD, producția de energie este mai mică cu 15% față de necesarul pe care trebuie să-l acopere. Cu toate acestea, a mai spus Ciolacu, nu se pune problema ca România să rămână fără energie.

„Acea liberarizare a preţurilor în energie a fost o tâmpenie. Trebuia făcută în paşi şi să gândeşti un astfel de fenomen. La energie electrică suntem descoperiţi cu aproape 15%, nu producem cu 15% faţă de cât consumăm. Suntem interconectaţi cu întreaga Europă, deci nu se pune problema că România rămâne fără energie. Aşa ceva e exclus”, a precizat liderul PSD.

Sursa: arhiva EVZ

Ce se va întâmpla cu consumatorii casnici

Potrivit lui Marcel Ciolacu, actuala ordonanță de compensare a prețurilor nu mai poate rămâne foarte multă vreme în vigoare din cauza costurilor foarte mari pe care le implică. El a acuzat specula din sistemul energetic care a dus la creșterea prețurilor de pe piața energiei.

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această OUG şi în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliţie. Nu putem aloca 3% din PIB speculă, fiindcă e o speculă, în energie. Momentan avem compensare. S-a acţionat la timpul potrivit”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament.

Marcel Ciolacu a precizat că este nevoie de o reglementare a prețurilor, cel puțin pe zona casnică. Aceasta cu atât mai mult cu cât necesarul poate fi acoperit din producția internă de energie.

„Dacă vorbim de o semireglementare, cel puţin pe zona casnică, aici nu mi-aş dori să ajungem la un conflict în interiorul coaliţiei. Trebuie pe zona casnică o reglementare a preţului, mai ales că putem acoperi prin producţia proprie, unde statul e majoritar în aceste companii. Am văzut resursa bugetară, e 2 miliarde până la 3 miliarde către Ministerul Energiei, fiindcă aşa au fost făcute socotelile la începutul anului. Am vândut energia cu 3 - 400 de lei şi acum se vinde cu 2.000-3.000”, a susţinut Ciolacu.

Marcel Ciolacu cere soluții urgente

Marcel Ciolacu a mai precizat că este nevoie ca fiecare domeniu de activitate să fie abordat punctual, iar trebuie găsite imediat.

„Pe producători i-am supraimpozitat cu 80-85%, iar pentru cei care vând de nu există o reglementare. În această zonă trebuie intervenit. În acest moment trebuie venit cu o soluţie foarte rapidă, până se face rectificare şi avem trei soluţii, vrem să le detaliem în şedinţa de coaliţie. Din punctul meu de vedere, urgent este să găsim soluţiile pe zona de energie, predictibile pe o perioadă mai lungă de timp, cel puţin până în 2025. Putem să venim cu o reglementare pe un an de zile”, a explicat Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News