Marcel Boloș recomandă modelul Bolojan în instituții publice. Nu e nevoie de lege pentru concedieri

Marcel Boloș recomandă modelul Bolojan în instituții publice. Nu e nevoie de lege pentru concedieri Marcel Boloș. Sursa foto Facebook

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, spune că nu este nevoie de o lege specială, dacă șefii de instituții publice vor să facă concedieri. În opinia sa, aceștia pot renunța, oricând, la funcționarii de care nu au nevoie

Ministrul Finanțelor a dat ca exemplu, în acest sens, ceea ce a făcut Ilie Bolojan, la Consiliul Județean Bihor. În opinia sa, modelul poate fi adoptat și la nivel central.

Marcel Boloș recomandă modelul Bolojan

Ministrul Finanțelor a făcut o serie de comentarii cu privire la soluțiile necesare pentru eficientizarea activității în instituțiile publice. Totodată, Marcel Boloș s-a referit la necesitatea de a reduce cheltuielile publice în vederea reducerii deficitului bugetar. El a spus că nu este nevoie de o lege specială pentru ca un șef de instituție publică să concedieze funcționarii de care nu are nevoie.

În acest sens, a dat exemplul Consiliului Județean Bihor, condus de Ilie Bolojan. Schema de personal a fost redusă, aici, de la 298 de angajați la 85. Iar pentru a realiza acest lucru, nu a fost nevoie de o lege specială, a precizat Marcel Boloș. Un astfel de model ar putea fi adoptat și la nivelul Guvernului sau în alte instituții publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu vreau să-l ridic în slăvi pe Bolojan, dar dumnealui, fără prevedere legală, a redus (personalul din CJ Bihor) de la 298 de angajați, la 85”, a spus ministrul Finanțelor.

El a recunoscut că există „situații ridicole” legate de activitatea desfășurată de funcționarii din anumite instituții de stat.

Concedieri

Concedieri Sursa foto: EVZ

Ilie Bolojan dat ca exemplu

Marcel Boloș a arătat că fiecare conducător de instituție are la dispoziție măsuri pe care le poate adopta pentru a-și eficientiza activitatea. Ministrul Finanțelor consideră că modelul de la Bihor poate fi multiplicat și în alte zone. Este vorba despre concedierile de funcționari, în principal.

„Omul sfințește locul. Fiecare conducător de instituție să își facă propria evaluare la resursele pe care le gestionează. Dacă în Bihor s-a putut să avem acest model cu cheltuieli de funcționare de 30% și 70% cheltuieli de investiții, trebuie să existe astfel de situații și la nivel central”, a spus Marcel Boloș.

Marcel Boloș face referire la precedentele alegeri locale, când Ilie Bolojan a preluat primul mandat de președinte al ConsiliuluI Județean Bihor. La momentul respectiv, el a anunțat că va concedia o parte dintre funcționarii instituției, urmând să lucreze doar cu 88.

Bolojan susținea, la momentul respectiv că va concedia acei angajați care nu au obiectul muncii. Aceștia primesc salarii mari, inclusiv bonusuri.

Ministerul Finanțelor

Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Boloș despre deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor a declarat că este de acord cu privire la previziunileComisiei Europene legate de deficitul bugetar. Totodată, Marcel Boloș a declarat că anul acesta vor fi încasate sume importante. El a apreciat că va fi o colectare mai bună, la bugetul de stat. Pe de altă parte, se așteaptă ca și amnistia fiscală să producă efecte.

„Suntem în acord cu previziunea pe care a făcut-o Comisia Europeană, atunci când a publicat rezultatele de primăvară ale previziunilor pe care le face de două ori pe an, și acum, această revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9% era necesară în contextul în care au fost luate o serie de măsuri în contextul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a însemnat Sănătatea, dar și funcționarii publici, aparărea națională și ordinea publică.

Toate acestea au venit pe fondul grevelor și protestelor, pe bună dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste măriri de salarii. Onorându-le, a apărut nevoia aceasta de a rectifica bugetul. Era de așteptat să avem o astfel de rectificare bugetară. De asemenea, trebuie să spunem că ritmul investițiilor pe care îl avem, și implementarea proiectelor impun cofinanțări mai mari”, a spus Marcel Boloș.