Val de concedieri în România. Investitorii străini pleacă

Val de concedieri în România. Investitorii străini pleacă Fabrică. Sursa foto: Pixabay

Numeroase companii străine au ales să părăsească piața din România. Majoritatea s-au îndreptat spre alte state din Europa sau chiar Asia, în căutarea zonelor unde mâna de lucru este mult mai ieftină. Retragerea acestora a creat haos pe piața muncii din țara noastră.

Piața muncii. Val de concedieri în România

După creșterea salariului minim, unele icompanii străine și-au închis fabricile din România. Acestea lucrau cu alte firme românești și optau pentru sistemul lohn.

În urma retragerii clienților externi, micile fabrici românești au ajuns în pragul falimentului. În plus, unele dintre acestea au fost deja închise. Astfel, sute de angajați au fost trimiși acasă.

De la cifre de afaceri de milioane de euro, la faliment

În unele cazuri, firmele ajungeau la cifre de afaceri de milioane de euro. Cu toate acestea, retragerea clienților externi le-a afectat activitatea.

De exemplu, o companie din Oradea acea 600 de salariați, iar cifra de afaceri de 24 de milioane de euro. În 2023, investitorul a fost nevoit să pună lacătul pe poarta fabricii.

Piața muncii, fabrică de încălțăminte

Sursa foto: Pixabay

„Dacă manopera la un pantof depășește anumite limite, nu ai piața la care vinde”, a explicat patronul.

Piața muncii, afectată de retragerea companiilor străine

Creșterea salariului minim a dus la un adevărat cutremur pe piața muncii. Un alt investitor a fost nevoit să concedieze 100 de angajați, care lucrau într-o fabrică de încălțăminte.

„Mulți s-au închis, puțini am mai rămas. Acuma, depinde cât rezistăm și noi. Încercăm, facem tot posibilul să rezistăm, dar nu-i după noi”, a precizat reprezentanta companiei.

În plus, datele Institutului Național de Statistică arată că numărul angajaților din industria ușoară a scăzut. În urmă cu 24 de ani, în fabricile de încălțăminte lucrau peste 73.000 de salariați. În prezent total acestora nu depășește 36.000 de angajați.

De asemenea, situația nu este cu mult diferită în cazul industriei textile. În prezent, 70.000 de angajați români își desfășoară activitatea în domeniu.