Marcel Boloş avertizează că rectificarea bugetară depinde de măsuri fiscale urgente
- Iulia Moraru
- 17 august 2023, 17:59
Marcel Boloş, în calitate de Ministru al Finanţelor Publice, a comunicat joi, în timpul unei conferinţe de presă organizate în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud, că realizarea unei rectificări bugetare este subordonată adoptării prealabile a măsurilor fiscale și diminuării cheltuielilor.
În caz contrar, spune Marcel Boloș, există riscul ca România să se confrunte cu un deficit bugetar de proporţii, ajungând până la 7%. Potrivit acestuia, coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum.
Măsurile din „ordonanța austerității”, adoptate în septembrie
„Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB.
Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate. Repet, în caz contrar, spun cu toată răspunderea şi responsabilitatea, deficitul bugetar va ajunge în jur de 7%.
Prin aceste măsuri pe care urmează să le adoptăm, va fi o temperare a deficitului bugetar şi, chiar dacă vom ieşi cam şifonaţi la sfârşitul acestui an, anul viitor va arăta cu mult, mult mai bine decât ceea ce avem în prezent”, a afirmat Boloş.
Ministrul este de părere că „ordonanţa austerităţii” ar trebui implementată în cursul lunii septembrie. Unul dintre obiectivele sale principale este să evite posibilitatea suspendării fondurilor europene.
Conform informațiilor oferite de Boloş, negocierile cu Comisia Europeană privind pachetul de măsuri fiscale ar trebui să demareze în data de 24 august. Cu toate acestea, delegația din Ministerul Finanţelor va călători la Bruxelles doar după data de 28 august, când vor fi în funcție din nou responsabilii pentru partea financiară din Comisia Europeană.
Ministrul Finanţelor propune descentralizarea serviciilor publice
În contextul măsurilor care se concentrează asupra sectorului bugetar, Marcel Boloş a exprimat susținerea pentru implementarea unei descentralizări și regionalizări a serviciilor publice.
Aceasta ar avea scopul de a elimina cheltuielile inutile și iresponsabile efectuate din bani publici.
„Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite.
Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor.