Evenimentul Zilei > Actualitate > MApN își completează trusoul aeronavelor de lux! Cum va fi întărită apărarea spațiului NATO
MApN își completează trusoul aeronavelor de lux! Cum va fi întărită apărarea spațiului NATO

MApN își completează trusoul aeronavelor de lux! Cum va fi întărită apărarea spațiului NATO

Două avioane F-16 Fighting Falcon dintr-un lot de 5 cumpărate din Portugalia au sosit în România, urmând să contribuie la creșterea securității României.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că încă două avioane F-16 Fighting Falcon au sosit în ţară, iar ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată anul viitor, transmite G4media. Cea de-a treia şi cea de-a patra aeronavă F-16 Fighting Falcon – din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române – au sosit vineri, din Portugalia, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea. Ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată în primul trimestru al anului 2021.

„Achiziţia noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate”, arată MApN.

Achiziţia celor 5 aeronave a fost făcută conform Legii 237/2019 pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”. Aeronavele vor completa escadrila 53 „Warhawks” de F-16 a României.

Un total de 16 aeronave

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană. Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capacității de reparații capitale pentru motoarele cavioanelor F-16.

„Ultima aeronavă din lotul de 5 va fi livrată în primul trimestru al anului 2021″, conform comunicatului MApN. Astfel, prima escadrilă de F-16 a României va avea, în total, 17 astfel de aparate.

În decembrie 2019 a fost semnat şi contractul cu Guvernul Republicii Portugheze pentru achiziţia aeronavelor, din excedentul acestei ţări, precum şi a unui pachet de bunuri şi servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic şi instruirea personalului tehnic ingineresc.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: