Evenimentul Zilei > International > Decizie istorică a NATO. „Spaţiul este esenţial pentru capacităţile de apărare”
Decizie istorică a NATO. „Spaţiul este esenţial pentru capacităţile de apărare”

Decizie istorică a NATO. „Spaţiul este esenţial pentru capacităţile de apărare”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, marţi, la Bruxelles, că NATO îşi extinde „aria de acţiune'' în spaţiul cosmic, care devine al cincilea domeniu operaţional.

În faţa a 29 de aliaţi care, ulterior şi-au dat acordul asupra acestei extinderi, oficialul american a spus că acest lucru este necesar, deoarece circa jumătate dintre cei 2000 de sateliţi de pe orbita terestră aparţin statelor membre ale NATO.
„Spaţiul este esenţial pentru capacităţile de apărare şi descurajare ale Alianţei, pentru avertizarea timpurie şi navigaţie”, a explicat Jens Stoltenberg

El a dat asigurări că Alianţa „nu intenţionează să trimită arme în spaţiu” şi că noul pas va respecta legislaţia internaţională.

Ambasadoarea SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a atenţionat însă, că un atac asupra unui satelit aparţinând unui stat membru al Alianţei ar putea constitui „o provocare la care va trebui să se răspundă”.

Articolul 5 al tratatului NATO prevede că un atac împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor aliaţilor, cu toate că a fost transpus în practică doar o dată, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.
Or, cu toate că un atac asupra unui satelit nu ar echivala – susţine Hutchison – cu invadarea unei ţări, o incursiune împotriva unei reţele de comunicaţii poate duce la un conflict.

„Cu siguranţă, va fi o problemă care trebuie analizată în viitor”, a spus ambasadoarea americană.
Decizia NATO vine în contextul în care în august preşedintele american Donald Trump a lansat Comandamentul spaţial al Statelor Unite, o nouă divizie în cadrul Departamentului american al apărării, în perspectiva înfiinţării unei forţe militare spaţiale, ca al şaselea corp al forţelor militare ale SUA, potrivit agerpres.ro

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: