Evenimentul Zilei > Actualitate > Mâncăm cancer pe pâine. Ministerul Agriculturii a eliminat neonicotinoidele din floarea-soarelui, dar a permis otrăvirea porumbului
Mâncăm cancer pe pâine. Ministerul Agriculturii a eliminat neonicotinoidele din floarea-soarelui, dar a permis otrăvirea porumbului

Mâncăm cancer pe pâine. Ministerul Agriculturii a eliminat neonicotinoidele din floarea-soarelui, dar a permis otrăvirea porumbului

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a emis un ordin prin care interzice (parțial) folosirea neonicotinoidelor (un compus chimic extrem de toxic, care omoară polenizatorii) în 2020. Pe de altă parte, a dat undă verde la semințele otrăvite de porumb și sfeclă de zahăr.

Acest act normativ stipulează clar la articolul 53 că derogarea de la interdicția europeană a folosirii unor pesticide este un act cu caracter excepțional, aplicabil în situații de urgență, în cazul când sănătatea plantelor este amenințată de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile.

La a 6-a derogare consecutivă pentru porumb apreciem că acest act nu mai poate fi interpretat ca o excepție, nici ca o urgență în situația în care nu cunoaștem ca în acest interval de timp MADR să fie preocupat de studiul unor metode alternative noi de combatere a dăunătorilor, nici de aplicarea consecventă a tehnicilor agricole cunoscute care ar diminua nivelul de infestare cu dăunători specifici ai porumbului precum rotația culturilor.

Se îmbolnăvește pământul

Porumbul, deși nu este o plantă meliferă în sine, reprezintă o sursă de polen importantă pentru albine, expunerea acestora la efectul neonicotinoidelor care se regăsesc în polenul de porumb fiind foarte periculoasă.

De asemenea, celelalte efecte ale folosirii semințelor tratate cu aceste substanțe, inclusiv cele de sfeclă de zahăr, cum ar fi migrarea substanțelor toxice prin aer sau din sol prin intermediul apei în alte zone, inclusiv la culturi agricole netratate sau pajiști naturale și la flora spontană, sunt fenomene foarte periculoase pentru polenizatori și cu risc pentru sănătatea publică.

PAGINA ANTERIOARA