Mâncăm cancer pe pâine. Ministerul Agriculturii a eliminat neonicotinoidele din floarea-soarelui, dar a permis otrăvirea porumbului

Mâncăm cancer pe pâine. Ministerul Agriculturii a eliminat neonicotinoidele din floarea-soarelui, dar a permis otrăvirea porumbului

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a emis un ordin prin care interzice (parțial) folosirea neonicotinoidelor (un compus chimic extrem de toxic, care omoară polenizatorii) în 2020. Pe de altă parte, a dat undă verde la semințele otrăvite de porumb și sfeclă de zahăr.

Dr. Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS - Federația Asociațiilor Apicole din România, a criticat prompt derogările MADR, grupând propriile argumente în mai multe puncte.

1.Faptul că, la peste 6 ani după instituirea interdicției folosirii neonicotinoidelor la cultura de floarea-soarelui la nivel de UE, această măsură de protecție a albinelor și a celorlalți polenizatori se aplică, în sfârșit, pentru prima oară și în România reprezintă o intrare în normalitate pe care apicultorii României nu pot decât să o salute!

Ce va fi fără neonicotinoide

2. Considerăm că această situație deschide noi perspective prin faptul că atât sectorul apicol cât și cel vegetal se vor afla pentru prima oară de la apariția acestor tratamente în România în situația de a putea evalua în termeni reali impactul absenței acestor pesticide atât la floarea-soarelui și rapiță, cât și asupra albinelor. Sperăm ca această experiență să conducă la o mai bună colaborare între cele două sectoare pornind de la o evaluare corectă a realității la finalul actualului sezon apicol și agricol.

3. Solicităm autorităților, dar și fermierilor și apicultorilor să manifeste o exigență sporită cu privire la respectarea strictă a interdicției tratării cu neonicotinoide a semințelor de floarea-soarelui și de rapiță.

Fermieri, nu vă furați căciula!

Considerăm că există riscul ca lipsa de experiență a fermierilor români în privința combaterii dăunătorilor acestor culturi în absența neonicotinoidelor să îi determine să nu respecte legea prin utilizarea unor stocuri de semințe din anii trecuți sau să recurgă la tratamente ilegale, efectuate în afara spațiilor autorizate de tratare, cu neonicotinoide sau chiar cu alte molecule neautorizate. 4. Considerăm că emiterea unei autorizări temporare pentru tratarea cu neonicotinoide a semințelor de porumb reprezintă însă o abatere de la normalitate și o interpretare abuzivă a prevederilor Regulamentului CE 1107/2009.

Otravă cu repetiție