Mănăstirile din România unde credincioșii celebrează Crăciunul

Mănăstirile din România unde credincioșii celebrează Crăciunul Mănăstirea Putna. Sursa foto: Hecke01 | Dreamstime.com

În România, există numeroase mănăstiri în care Crăciunul este sărbătorit în mod special și tradițional. Aceste mănăstiri oferă o atmosferă liniștită și spirituală, iar slujbele speciale desfășurate în această perioadă atrag numeroși credincioși.

Astfel, dacă vrei să petreci un Crăciun la mănăstire trebuie să știi că poți găsi cazare și masă la mai multe așezări bisericești din țară, situate în diferite regiuni.

Unde poți merge dacă vrei să petreci un Crăciun la mănăstire

Mănăstirea Sucevița din Suceava

În apropierea Crăciunului, Bucovina își schimbă înfățișarea, transformându-se într-un colț de poveste. Turiștii sunt fascinați de tradițiile și obiceiurile vechi, alegând, an de an, să experimenteze atmosfera sărbătorilor în această regiune autentică.

Mănăstirea Sucevița este cunoscută pentru frescele sale impresionante și pentru tradițiile bogate. În această mănăstire din Bucovina, sărbătoarea Crăciunului este marcată printr-o serie de slujbe speciale și evenimente culturale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aici credincioșii nu vor găsi posibilități de cazare, însă o pot face în imediata împrejurare. La Mănăstirea Sucevița se poate vizita icoana făcătoare de minuni, adică Icoana Maicii Domnului.

Mănăstirea, cu celebrele sale fresce exterioare, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO și reprezintă unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din România.

Mănăstirea Sucevița

Mănăstirea Sucevița din Bucovina. Sursa foto: Alex Moise/ Wikipedia

Mănăstirea Putna din Suceava, locul unde îți poți petrece sărbătoarea de Crăciun

Mănăstirea Putna este una dintre cele mai vechi și mai importante mănăstiri din România. Aici, în timpul sărbătorilor, se desfășoară slujbe speciale, iar atmosfera este încărcată de spiritualitate.

De asemenea, potrivit site-ul oficial, Mănăstirea Putna oferă cazare pentru pelerini în camere cu mai multe locuri, de la cinci până la 28.

Mănăstirea Putna atrage un număr mare de pelerini în perioada Crăciunului. Credincioșii vin să se roage, să se închine și să participe la slujbele religioase desfășurate în această perioadă specială.

Lăcașul a fost construit la începutul secolului al XV-lea de Ștefan cel Mare și Sfânt, voievod al Moldovei.

Crăciun la mănăstire. Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus

Situată într-un peisaj montan pitoresc, Mănăstirea Brâncoveanu oferă o atmosferă liniștită și contemplativă, potrivită pentru cei care doresc să petreacă sărbătorile într-un mediu spiritual.

Credincioșii care vin la această mănăstire de Crăciun au posibilitatea să se cazeze la numeroasele pensiuni din zonă, dar există posibilitatea de a te caza și în mănăstire.

În perioada sărbătorilor, Mănăstirea Brâncoveanu poate găzdui slujbe speciale, liturghii și evenimente religioase dedicate Nașterii Domnului. Este un loc unde credincioșii se adună pentru a sărbători într-un cadru liniștit și spiritual.

În zonă mai poți vizita și Izvorul Părintelui Arsenie Boca, care a trăit pentru o bună perioadă aici.

Mănăstirea Hurezi, Vâlcea

Cunoscută și sub numele de Mănăstirea Horezu, acest loc este o comoară a artei brâncovenești. La Hurezi, tradițiile de Crăciun sunt păstrate cu sfințenie, iar slujbele aduc credincioșii în această mănăstire cu o arhitectură și o istorie deosebită.

Mănăstirea Horezu este unică în ţară, datorită bogăţiei de portrete murale, de mare valoare documentară, istorică, dar şi artistică.

Între anii 1694 și 1697 au fost edificate diverse construcții la Mănăstirea Brâncoveanu, inclusiv casele domnești, clopotnița, paraclisul, chilii extinse pe mai multe laturi și un zid de cărămidă și piatră în partea estică. În esență, au fost necesari șapte ani pentru a ridica biserica și cele trei rânduri de locuințe cu două nivele, paraclisul și clopotnița.

Mănăstirea Hurezi s-a consacrat ca un complex arhitectural emblematic pentru stilul brâncovenesc, adoptând un plan distinct în formă de treflă.

Caracteristicile sale includ două turle înalte, un pridvor împodobit cu stâlpi fin lucrați, decorări și sculpturi abundente, proporții remarcabile și o prezență impunătoare.

Cu recunoașterea sa ca unic și perfect exemplu de arhitectură românească, Mănăstirea Hurezi este, în prezent, singurul monument din Oltenia inclus în prestigiosul patrimoniu UNESCO.

Sărbătoare la mănăstire. Sinaia

Mănăstirea Sinaia, situată în inima Munților Carpați, este cunoscută pentru frumusețea sa arhitecturală și pentru istoria bogată.

În timpul sărbătorilor de iarnă, la mănăstire se desfășoară slujbe speciale în mănăstire, inclusiv în noaptea de Ajun și în ziua de Crăciun. Aceste slujbe aduc credincioșii laolaltă pentru a sărbători nașterea Mântuitorului.

Mănăstirea Sinaia este un loc de pelerinaj în orice perioadă a anului. În timpul Crăciunului, numărul de vizitatori poate crește. Credincioșii vin să participe la slujbele speciale și să se roage în liniște în această locație spirituală.

În fiecare Duminică și sărbătoare cu cruce roșie slujba începe la ora 09.00 și durează până la 11.30. Ea e alcătuită din Acatist, Ceasurile I, III, VI și Sfânta Liturghie.

Mănăstirea Sinaia

Mănăstirea Sinaia. Sursa foto: Dragan Jovanovic | Dreamstime.com

În ajunul sărbătorilor se săvârșește slujba Privegherii (Vecernie cu Litie și Utrenie) între 19.00 – 21.30.

Iarna, muzeul de la Mănăstirea Sinaia și biserica veche sunt deschise doar la cerere, în intervalul 10.00-15.00, pentru grupuri mai mari de zece persoane.

Mănăstirea Nicula din Cluj

Mănăstirea Nicula este un important loc de pelerinaj în perioada sărbătorilor de iarnă. Credincioșii vin la această mănăstire pentru a participa la slujbele speciale și pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Această așezare se află încântător încadrată de numeroase dealuri împădurite. Cântările colindelor interpretate de călugări, alături de masa festivă, conferă acelei perioade o atmosferă cu totul distinctă.

Mănăstirea Nicula

Mănăstirea Nicula din Cluj. Sursa foto: Dita Dumitru | Dreamstime.com

Pictura Maicii Domnului de la Nicula, în jurul căreia s-a conturat tradiția pelerinajului și a rugăciunilor adunate, a fost realizată în anul 1681 de către preotul zugrav Luca din localitatea Iclod.

Această icoană este creată pe o placă de brad, consolidată cu două centuri de brad, având o grosime de doi centimetri.