Activități tradiționale românești, în patrimoniul UNESCO

Activități tradiționale românești, în patrimoniul UNESCO Patrimoniu cultural, UNESCO. Sursa foto: dreamstime.com

Mai multe activități tradiționale românești sunt incluse în lista patrimoniului imaterial UNESCO. Aceasta cuprinde aspectele culturale, practicile și expresiile care sunt transmise de la o generație la alta, din întreaga lume.

Pentru a fi înscris pe listele UNESCO ale Patrimoniului Mondial, un stat trebuie să furnizeze dovezi atât cu privire la apartenența bunului respectiv, cât și la eforturile sale de a-l proteja.

Dosarul este supus apoi analizei unei comisii, în timp ce experții se concentrează în special pe autenticitatea bunului în cauză.

Doina și ceramica tradițională de la Hurezu, pe lista patrimoniului UNESCO

România deține un impresionant repertoriu de activități înscrise în lista patrimoniului mondial UNESCO. Printre acestea se numără ceramica tradițională de Horezu, renumitele tehnici tradiționale de realizare a covoarelor, simbolicul mărțișor și melodia plină de profunzime, doina, care reprezintă o creație vocală distinctivă a folclorului românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste elemente valoroase contribuie la îmbogățirea și conservarea diversității culturale la nivel mondial.

Ceramica de la Horezu reprezintă o categorie distinctivă de ceramică românească, cunoscută pentru producția sa tradițională manuală în regiunea orașului Horezu din Oltenia, în apropierea celebrei Mănăstiri Horezu. Această formă de artă reflectă în ea conținutul bogat al multor generații de cunoștințe și abilități dezvoltate în arta ceramicii.

Ea a fost inclusă pe lista UNESCO din 2012. Oamenii extrag solul, care este ulterior purificat, tăiat, udat, frământat, călcat și amestecat, transformându-l într-un tip de lut roșu pe care olarii îl modelează într-o tehnică distinctă a degetelor, ce necesită concentrare, forță și agilitate.

Tradiții românești, în lista patrimoniului imaterial UNESCO.

Vasele de lut de la Horezu, pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Sursa: Wikipedia

Sauna finlandeză și coacerea pâinii în Malta, pe lista patrimoniului imaterial

Sauna finlandeză și procesul de coacere a pâinii tradiționale din Malta sunt doar câteva dintre activitățile care au fost înscrise în lista patrimoniului imaterial UNESCO.

Pentru cei pasionați de muzica și dansurile tradiționale, arta cântatului la corn a fost recunoscută ca patrimoniu imaterial, cu acest instrument fiind prezent în Franța, Belgia, Luxemburg și Italia.

În plus, dansurile tradiționale cunoscute sub numele de Budima din Zambia au fost adăugate în lista patrimoniului imaterial UNESCO începând din 2020. În prezent, lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO numără 584 de elemente din 112 țări din întreaga lume.