Calendar creștin ortodox, 25 decembrie 2022. Crăciunul – Nașterea Domnului Iisus Hristos

Calendar creștin ortodox, 25 decembrie 2022. Crăciunul – Nașterea Domnului Iisus Hristos Sursa foto: pixnio.com

Pe data de 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Naşterea lui Hristos. Nașterea Mântuitorului este numită în popor și Crăciunul. Aceasta este sărbătoarea anuală a nașterii lui Iisus Hristos, considerată și principala sărbătoare specific creștină, dintre cele care au legătură cu Mântuitorul.

Deși în prezent este o sărbătoare prăznuită de toată lumea creștină, în zilele de demult, era sărbătorită doar de către creștinii din Apus și cei din Răsărit. Primii creștini nu sărbătoreau Nașterea Domnului la data de 25 decembrie. De abia în anul 221, Sextus Julius Africanus, călător creştin şi istoric, alege prima dată 25 decembrie ca fiind ziua nașterii lui Iisus Hristos.

Apoi, în anul 336 a apărut prima oară înregistrată, în documente, sărbătorirea Nașterii Domnului (la Roma) în ziua de 25 decembrie. În anul 350, Papa Iuliu I a declarat oficial 25 decembrie dată de serbare a nașterii Pruncului Dumnezeiesc.

3 este numărul magilor care potrivit tradiţiei au fost călăuziţi de o stea către locul naşterii lui Mesia. Gaspar, Melchior şi Baltazar aveau o situaţie materială bună şi erau pasionaţi de astrologie. Ei I-au adus Pruncului daruri: aur, smirnă și tămâie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Care este numărul creştinilor din lumea întreagă care îşi îndreaptă atenţia de Crăciun către nașterea Domnului Iisus Hristos? Răspunsul: două miliarde. 40 de zile durează Postul Naşterii Domnului, iar durata a fost stabilită în anul 1166 la Sinodul de la Constantinopol, prezidat de Patriarhul Luca Hrisoveghi.

Trei biserici din București au ca hram Nașterea Domnului

Cinci biserici din Arhiepiscopia Bucureştilor au ca hram Naşterea Domnului, iar 3 dintre acestea se află în Capitală, în timp ce alte două sunt în județul Prahova. Și anul acesta, peste 700.000.000  de copii creştini așteaptă daruri de Crăciun, așa cum a primit Pruncul Iisus de la cei trei magi.

Numărul pruncilor sub vârsta de doi ani care au fost uciși de Irod din cauză că magii nu i-au dat veşti despre Pruncul care S-a născut ar fi fost în jur de 14.000. Exista aproximativ 600.000 de români care îşi sărbătoresc onomastica la 25 decembrie.

Astfel, cei care poartă numele de Cristian, Cristina, precum şi derivatele acestui nume au onoarea de a fi felicitaţi în fiecare an de Patriarhul Daniel. 179 de state ale lumii au decis ca ziua de 25 decembrie să fie sărbătoare publică, potrivit Basilica.ro.