Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat explicaţii instituțiilor responsabile explicații care se ocupă de proiectul de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România şi a subliniat că nu înţelege tergiversarea proiectului.
Maia Sandu nu mai vrea ca Moldova să fie dependentă energetic de Rusia
În acest sens, Maia Sandu a convocat o ședință de lucru cu autoritățile responsabile de realizarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România. Conform unui comunicat de presă, la ședință au participat reprezentanți ai Ministerelor Economiei și Finanțelor, ai Unității de implementare a proiectului, ai Cancelariei de Stat și ÎS Moldelectrica.
Mai departe, şefa statului le-a reamintit celor convocaţi că sunt întârzieri de doi ani faţă de obiectivele stabilite iniţial pentru acest proiect: „Potrivit foii de parcurs privind interconectarea energetică, aprobată de Guvern în 2015, stația electrică back-to-back de la Vulcănești și linia electrică Vulcănești-Chișinău urmau să fie date în exploatare în 2019.
Maia Sandu: Lucrările nici nu au început
Iată că suntem în 2021, iar lucrările nici nu au început. În plus, pentru că Parlamentul a ratificat acordurile de împrumut pentru finanțarea proiectului încă în 2017, statul achită dobânzi pentru deservirea acestor împrumuturi. Sunt tergiversări care ne costă mult prea scump.”
De asemenea, preşedinte Republicii Moldova a cerut să fie întreprinse toate măsurile pentru a soluționa problemele ce stau în calea implementării proiectului. De asemenea, aceasta a reiterat că nu admite alte întârzieri: „Pentru Republica Moldova, acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare, urmând să soluționeze problema dependenței de energia electrică dintr-o singură sursă (n.r. – referire la dependenţa de gazele naturale livrate de Rusia).
Timp de trei decenii, această dependență energetică a fost exploatată de politicienii corupți care au furat consumatorii de energie prin diverse scheme și a pus în pericol securitatea energetică a țării.”
La finalul şedinţei de lucru, Maia Sandu a subliniat că instituția prezidențială va monitoriza atent modul în care este realizat proiectul, conform presedinte.md.
Tentativa de lovitură de stat a lui Igor Dodon
Ce promisiuni a făcut Maia Sandu moldovenilor. Care este principalul său scop