Conform sursei citate, blocarea și întreruperile cauzate de pandemie ar putea duce la alte milioane de cazuri de tuberculoză (TBC) nedetectate și netratate.

Conform concluziilor unui studiu recent, până la 6,3 milioane de persoane în plus ar putea contracta tuberculoză până în 2025, iar 1,4 milioane de persoane ar putea muri din cauza cazurilor nediagnosticate și netratate pe fondul restricțiilor impuse de pandemia apărută în China.

TBC este o boală respiratorie extrem de contagioasă, care există de secole. La fel cum face şi Covid-19, atacă plămânii și provoacă simptome similare, cum ar fi tusea, febra și respirația dificilă.

S-ar putea crede că măsurile drastice de îngrădire luate în întreaga lume pentru a opri răspândirea Covid-19 ar fi putut contribui, de asemenea, la reducerea transmiterii acestei vechi năpaste.

Dar, de fapt, blocajele se dovedesc perturbatoare, întrucât deturnează atenția și resursele către noul coronavirus și lasă mulți suferinzi de tuberculoză în afara radarului, conform celor declarate de Lucica Ditiu, directorul executiv al Parteneriatului Stop TBC.

„Este un fel de furtună perfectă (…) persoanele cu tuberculoză rămân, practic, fără diagnostic și tratament”, a spus ea pentru Euronews într-un interviu live.

Pe de o parte, boala afectează în principal persoanele vulnerabile sau marginalizate care trăiesc în sărăcie, dar experta în sănătate publică a explicat că blocajele îngreunează accesul la serviciile de îngrijire medicală.

Pe de altă parte, multe unități spitalicești care au furnizat servicii în jurul tuberculozei sunt acum transformate în unități Covid-19, iar oamenii au foarte puține locuri la dispoziţie unde pot merge pentru a primi un diagnostic și tratament pentru TBC.

„Majoritatea colegilor noștri care se ocupă de tuberculoză sunt specialiști în boli pulmonare sau în boli infecțioase și sunt, de asemenea, în prima linie ca medici, ca asistenți medicali, în calitate de tehnicieni de laborator în lupta Covid”, a spus Ditiu.

Organizația Mondială a Sănătății a cerut guvernelor să asigure continuitatea serviciilor de tuberculoză pe toată perioada pandemiei, menționând că este de aşteptat ca persoanele care sunt deja bolnave de tuberculoză să aibă mai multe riscuri de complicații dacă se infectează și cu COVID-19.

Noul studiu a fost comandat de Parteneriatul Stop TBC în colaborare cu Imperial College, Avenir Health și Johns Hopkins University și a fost susținut de USAID.

Studiul s-a concentrat pe trei țări cu rată mare în ceea ce priveşte bolnavii de TBC – India, Kenya și Ucraina – și a extrapolat estimările din aceste țări pentru a crea estimări globale ale impactului COVID-19 asupra tuberculozei.

În ciuda faptului că poate fi prevenită și vindecabilă, TBC ucide în jur de 1,5 milioane de oameni în fiecare an, adică mai mult decât orice altă boală infecțioasă.

În prezent, nu există un vaccin TBC eficient pentru adulți, ci doar unul pentru copii, iar producătorii de medicamente au găsit prea puține stimulente să investească în acest segment, în ciuda numeroaselor forme rezistente la antibiotice ale bolii. Când noul medicament contra tuberculozei Johnson & Johnson a fost introdus pe piață în 2012, acesta a fost primul care a fost aprobat în 40 de ani.

Până în prezent, TBC pur și simplu nu a trecut în toată lumea – în țările bogate și sărace deopotrivă – în același mod în care a făcut-o Covid-19.

Tuberculoza afectează în proporţie mare oamenii săraci din țările sărace: peste 95% dintre cazurile și decesele cauzate de boală sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, potrivit OMS.

„Nu sunt percepute în majoritatea lumii occidentale ca fiind problema noastră: este problema lor”, a spus Ditiu.

Ea a sugerat că pandemia de coronavirus poate determina oamenii să realizeze că bolile transmise în aer, inclusiv tuberculoza, „nu cunosc granițe” și ar trebui privite ca o amenințare pentru întreaga lume.

„Coronavirusul este mult mai contagios decât TBC și trebuie să fim atenți la asta. Cu toate acestea, TBC ucide aproximativ 4.000 de oameni pe zi. Nu este o glumă”, a spus experta în sănătate publică.

Amintim că România este cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană când vine vorba de tuberculoză. Cifrele de cazuri noi sunt în scădere, dar sunt departe de parametrii celorlalte țări din UE.