Mai mulți „influenceri” bogați se declarau șomeri și primeau ajutoare de la stat. Cum lucrau la negru

Mai mulți „influenceri” bogați se declarau șomeri și primeau ajutoare de la stat. Cum lucrau la negruSursa foto: arhiva EVZ

Mai mulți „influenceri” cu venituri de 400.000 de euro au declarat că sunt șomeri pentru a beneficia de bani de la stat. Creatorii de conținut se ocupau cu evaziune fiscală, dar au fost prinși de autorități.

Influenceri” cu venituri de 400.000 de euro în doi ani, figurau că șomeri în Italia și încasau venitul de cetățenie. Vinovații sunt trei bărbați din Roma și Napoli. Ei primeau bani din străinătate și reîncărcări Postepay, dar spuneau că sunt șomeri.

Autoritățile au declarat că cei trei se ocupau de evaziune fiscală. Militarii au efectuat o serie de investigații financiare după ce au semnalat o serie de tranzacții bancare suspecte. Ei erau influenceri și creatori de conținut pentru o serie de platforme online importante și canale sociale legate de branduri și câștigau peste 400.000 de euro. Bani plătiți de birourile administrative străine ale rețelelor de socializare sau plătiți direct de urmăritori și fani prin reîncărcări Postepay.

Cu toate că influencerii o duceau bine cu banii, ei figurau ca șomeri și nu își plăteau taxele. Mai exact, aceștia lucrau la negru. Pe de altă parte, atunci când serviciile prestate ar fi trebuit să fie impozitate ca activități independente de natură artistică și profesională.

Sursa foto: Pixabay

Numai influencerul napoletan a câștigat 150.000 de euro în cei doi ani. El nu a declarat nici măcar un bănuț în declarația de impozit, potrivit Corriere della Sera.

ANAF a luat în vizor influencerii din România

Și ANAF a anunțat că nu va mai ierta influencerii. Vedetele care câștigă bani din mediul online se vor confrunta cu o serie de controale de amploare și vor mai avea dreptul să lucreze la negru.

Potrivit șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, controalele din acest an vor fi mai dure pentru că una dintre obligațiile asumate de România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, este de a crește gradul de colectare a obligațiilor fiscale.

Inspectorii ANAF au demarat, încă de anul trecut, controale în cazul vloggerilor, bloggerilor sau youtuberilor din România. Aceștia sunt obligați să plătească taxe la stat. Fiscul a depistat peste 35 de persoane care au câștigat 26,33 de milioane de lei, dar care lucrau la negru.