Evaziune fiscală de 2,5 milioane de euro în Italia. Sute de românce nu și-au declarat veniturile la fisc

Evaziune fiscală de 2,5 milioane de euro în Italia. Sute de românce nu și-au declarat veniturile la fisc Menajere fără forme legale. Sursa foto: EVZ

Mai multe sute de badante, între care și numeroase românce, au fost denunțate autorităților fiscale din Italia pentru că nu și-au plătit impozitele la stat.

Aproape 250 de femei, majoritatea din estul Europei, angajate ca îngrijitoare (badante) la diverse familii  din Italia, au fost denunțate pentru că nu și-au plătit impozitele și taxele către stat. Conform calculelor făcute veniturile nedeclarate, pentru care nu s-au plătit dările, se ridică la 9 milioane de euro, conform gazetaromaneasca.com care citează presa din Italia. Practic, conform autorităților italiene este vorba de un caz de evaziune fiscală de 2,5 milioane de euro

Garda de Finanțe din localitatea Savona a denunțat un număr de 247 de îngrijitoare străine care nu au depus documentele necesare prin care să-şi declare câștigurile salariale încasate pentru activitatea depusă. Investigația autorităților italiene vizează intervalul cuprins între anii 2014 și 2019, iar veniturile pentru care trebuiau depuse documentele se ridică la 9 milioane de euro. Valoarea impozitelor datorate, calculate în contul celor 247 de badante se ridică la aproximativ 2,5 milioane de euro.

În general, susțin reprezentanții Gărzii de Finanțe, este vorba despre badante din România, Ucraina și Ecuador, după cum relatează publicația Imola Oggi. Femeile erau angajate pentru activități de îngrijire la domiciliu în mai multe localități precum Savona, Alassio, Albenga, Albissola Marina, Albisola Superiore, Andora, Cairo Montenotte, Carcare, Celle Ligure, Finale Ligure, Loano, Millesimo, Pietra Ligure, VadoLigure și Varazze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Badantele descoperite și-au exprimat dorința să-și rezolve situația fiscală

Potrivit Gărzii de Finanțe, toate persoanele în sarcina cărora au fost descoperite astfel de datorii către fisc și-au exprimat dorința de a-și rezolva cât mai rapid situaţia cu autoritățile financiare.

De menționat că acest lucru a fost posibil deoarece angajatorii acestei categorii particulare de lucrători nu se numără printre agenții economici obligați să rețină și să plătească impozitele impuse angajatului. Aceștia au datoria doar să notifice INPS în legătură cu angajarea lucrătorului și să emită o declarație cu sumele pe care i le plătește anual, după cum au arătat reprezentanții GDF.

Pe de altă parte, însă, lucrătorul casnic are obligaţia de a-și declara veniturile obținute, dacă acestea depășesc pragul de scutire prevăzut de lege.