Italia introduce Green Pass-ul obligatoriu. Se anunță proteste de amploare

Italia introduce Green Pass-ul obligatoriu. Se anunță proteste de amploare

Autoritățile italiene introduc un permis de sănătate obligatoriu pentru cei care vor să aibă acces în cluburi și restaurante.

Măsura va intra în vigoare începând cu 6 august, în conformitate cu reglementările adoptate de guvernul italian, condus de Mario Draghi. După Franţa şi Grecia, Green Pass-ul COVID devine obligatoriu şi în Italia. Acest permis de sănătate va fi obligatoriu pentru cei care doresc acces în spaţii închise precum cluburile şi restaurantele din Italia, după cum relatează AFP.

„Permisul de sănătate este un instrument care le permite italienilor să-şi continue activităţile cu garanţia de a nu se regăsi printre persoanele contagioase”, a explicat premierul Mario Draghi.

Pe lângă cluburi și restaurant, permisul va asigura accesul la piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre. De asemenea, va fi solictat și la intrarea în sălile de jocuri, dar și la competițiile sportive concerte, spectacole, târguri, congrese etc. În general este vorba despre evenimente care se desfășoară cu participarea unui număr mare de persoane și unde există un risc crescut de contaminare cu coronavirusul.

Cluburile de noapte vor rămâne închise până la o nouă notificare, dar acest sector va beneficia de ajutor public, au mai decis autoritățile.

Despre permisul verde italian

Permisul de sănătate, denumit „permisul verde” în peninsulă, poate fi eliberat după prima doză de vaccin, persoanelor vindecate de Covid şi celor care au un test negativ făcut în ultimele 48 de ore. Italia a adoptat această măsură după Franța și Spania.

„Varianta Delta este ameninţătoare, deoarece se răspândeşte mai repede decât celelalte variante. Îi invit pe toţi italienii să se vaccineze şi să o facă imediat”, a avertizat premierul Mario Draghi.

Premierul Italian a salutat faptul că „mai mult de jumătate dintre italieni au finalizat programul de vaccinare”.

 

Măsura stârnește tensiuni între politicieni

Pe de altă parte, adoptarea permisului de sănătate a făcut obiectul unor tensiuni în cadrul majorităţii guvernamentale. Liderul Ligii (extrema dreaptă) Matteo Salvini a atras atenția împotriva unor „opţiuni draconice, improvizate şi nemăsurate care îi privează pe majoritatea italienilor de dreptul la muncă şi la libertatea de mişcare”.

Italia înregistrează în fiecare zi câteva mii de noi cazuri de infectare cu coronavirus și decese, iar tendința este în creștere. Joi, în Italia au fost înregistrate 5.057 de cazuri de infectare, în condițiile în care acest prag nu a mai fost depășit – la 24 de ore – din 21 mai.

Proteste anti-vaccin în Franța și Grecia

Introducerea unei măsuri similare în Franța, a provocat mai multe proteste în stradă organizate de antivacciniști. Peste 100.000 de francezi au protestat împotriva vaccinării şi a certificatelor COVID la Paris, Strasbourg, Lille şi la Montpellier. Protestatarii au scandat „Libertate!” şi au purtat semne care denunţau o „dictatură sanitară” a preşedintelui Macron.

În Grecia, aproximativ 5.000 de persoane au manifestat, miercuri, împotriva vaccinării obligatorii a îngrijitorilor şi a personalului din căminele de bătrâni. Oamenii au ieșit în stradă în ajunul votului din parlament asupra unui decret care ar face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 pentru cele două categorii profesionale. Manifestanţii au afişat pancarte pe care era scris „Nu vaccinării obligatorii” şi „Libertate”, dar şi mari cruci ortodoxe inscripţionate, icoane şi drapele elene.

Ne puteți urmări și pe Google News