Mahmoud Ahmadinejad candidează pentru un nou mandat ca președinte al Iranului. Ce atuuri are
- Andreea Vlad
- 13 mai 2021, 10:44
Ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad, fost președinte între 2005 și 2013, va intra în cursa din acest an pentru un nou mandat în fruntea țării.
Controversatul fost președinte iranian Mahmoud Ahmadinejad se va număra printre candidații la scrutinul electoral din iunie, relatează Al Jazeera. Acesta a candidat și în 2017, însă a fost descalificat de Consiliul Gardienilor, un organism de veto constitutional compus din 6 clerici și 6 experți juridici.
Fostul președinte are încă destui adepți
Observatorii anticipează că liderul politic, care se bucură încă de mulți adepți în anumite segmente ale populației, va fi din nou descalificat. Liderul suprem Ali Hosseini Khamenei a promis marți că va exista o influență nulă la alegerile din 18 iunie, care vor desemna un succesul pentru președintele relativ moderat Hassan Rouhani, care încheie două mandate.
Ahmadinejad a fost la Ministerul de Interne miercuri, a doua zi de înregistrare a candidaturii, alături de o mulțime de susținători ardenți, care au încălcat protocoalele Covid-19. Într-o conferință de presă de după înregistrare, fostul președinte, a cărui realegere contesată a generat protestele și Mișcarea Verde din 2009, a chestionat veridicitatea și popularitatea alegerilor din Iran în anii care au urmat mandatului său. Ahmanidejad a remarcat că alegerile au devenit “un zgomot de fond” și că autoritățile nu comunică cifre transparente.
Potrivit autorității electorale, peste 59 de milioane de iranieni sunt așteptați la vot. Însă alegerile parlamentare din februarie 2020 au consemnat cea mai scăzută rată de participare a masei electorale din ultimii 40 de ani. Înscrierea candidaturilor la prezidențiale s-a încheiat sâmbătă.
Ahmanidejad a făcut să explodeze creșterea capacităţilor nucleare ale Iranului
Fostul şef de stat între 2005 şi 2013, acum în vârstă de 64 de ani, el nu a putut lua parte la alegerile precedente, din 2017. În timpul primului său mandat în fruntea ţării, Ahmadinejhad s-a bucurat de popularitate în rândul adepţilor liniei dure, al conservatorilor şi clericilor. Însă unele din politicile sale au fost aprig contestate spre finalul mandatului, mai ales prioritatea acordată creşterii capacităţilor nucleare ale ţării, care a atras sancţiuni internaţionale ce au aruncat Iranul într-o criză economică.
Stilul său politic, caracterizat printre altele de ameninţări regulate la adresa Israelului şi negarea Holocaustului, a contribuit la marginalizarea Iranului pe scena internaţională, iar spre finalul ultimului său mandat Ahmadinejad a fost abandonat chiar şi de o parte din aliaţii săi conservatori.
După plecarea sa de la preşedinţie, Mahmoud Ahmadinejad a fost citat frecvent în media iraniene cu critici la adresa guvernului şi a sistemului judiciar.
Condiții de înscriere foarte dure pentru candidați
Principalul său contracandidat este procurorul-șef Ebrahim Raisi susținut de politicienii conservatori, care a candidat contra lui Rouhani în 2017. Până în prezent nu și-au anunțat candidatura politicieni reformiști. Fostul ministru de Externe Mohammad Javad Zarif a declarat că nu va intra în cursă. Un rival important pentru Ahmadinejad ar putea fi fostul purtător de cuvânt al Parlamentului Ali Larijani, care a mediat acordul de cooperare de 25 de ani dintre China și Iran.
Săptămâna trecută, Consiliul Gardienilor a anunțat noi reguli foarte dure pentru candidați, pe care mulți le consideră ilegale. Aceștia trebuie să aibă vârsta între 40 și 75 ani, să nu aibă precedente în cazier – inclusiv dizidență și să prezinte documente care atestă cel puțin 4 ani de experiență în leadership.
Sursa: Al Jazeera