Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a rostit prima sa predică din ultimii opt ani, ca urmare a protestelor izbucnite după doborârea avionului ucrainean, în care a lansat un apel la unitate națională.

Mii de iranieni s-au adunat într-o sală imensă de rugăciune din centrul Teheranului, ocupând deopotrivă străzile din jurul clădirii, unde au scandat „Moarte Americii”.

Acolo, Ali Khamenei a vorbit despre măsurile necesare pentru prevenirea unor tragedii precum doborârea avionului ucrainean și le-a cerut iranienilor să se prezinte în număr cât mai mare la votul pentru alegerile legislative din februarie.

Pe de altă parte, Ayatollahul Khamenei a spus că atacurile cu rachete împotriva unor ţinte americane din Irak au arătat că Iranul are sprijin divin pentru a „da o palmă” unei puteri mondiale.

„Faptul că Iranul are forţa de a da o astfel de palmă unei puteri mondiale arată mâna lui Dumnezeu”, a spus Khamenei.

Ali Khamenei le-a mai „propovăduit” celor prezenți că Iranul nu poate avea încredere în Franța, Germania și Marea Britanie, țări semnatare ale acordului nuclear din 2015, care au declanşat mecanismul de reglementare a diferendelor, ce poate duce la reimpunerea sancțiunilor ONU. Potrivit lui Khamenei, aceste presiuni asupra Iranului nu vor da rezultate.