Mafia retrocedărilor. «Complicele» lui Ceteraș, «Regele pădurilor», conduce și azi Direcția Silvică Covasna
- Căt ălin Antohe
- 4 decembrie 2014, 00:00
„Evenimentul zilei” are dovada că Ioan Cosnean, directorul în funcție de la Romsilva Covasna, l-a ajutat pe arestatul Gheorghe Ceteraș să pună mâna pe 5.666 hectare de pădure, în valoare de peste 20 de milioane de euro.
EVZ aduce în atenția DNA modul în care afaceristul Gheorghe Ceteraș, arestat pentru retrocedarea ilegală a 5.132 de hectare de pădure în Buzău, a pus mâna, prin aceeași metodă, în decembrie 2012, pe alte 5.666 de hectare de pădure în Covasna.
Dacă la Buzău, „vectorul” afacerii pentru fostul muncitor în zootehnie, ajuns „Regele pădurilor”, a fost prefectul de atunci, Paul Beganu, la Covasna, cel mai prețios ajutor a fost primit de la Ioan Cosnean (foto), directorul Direcției Silvice.
Cu toate că a acționat împotriva voinței șefilor de la București, a refuzat să semneze actele acestora și a dispus, în scris, punerea în posesie a lui Ceteraș, Ioan Cosnean este și astăzi directorul Direcției Silvice Covasna, fără să fi fost sancționat și fără ca Romsilva să-i facă plângere penală.
Sesizat asupra cazului, directorul general Adam Crăciunescu a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că va declanșa o anchetă administrativă în cazul lui Cosnean. Cel din urmă ne-a declarat că a acționat legal.
Filmul șmecheriei imobiliare
Societatea Ardeleana pentru Industria Forestieră a deținut, înainte de instaurarea regimului comunist, un impresionant complex forestier pe teritoriul actualelor județe Buzău și Covasna, o fabrică de cherestea la Comandău (Covasna), rețele de drumuri și cale ferată. În 1948, comuniștii au naționalizat-o, dar nu a fost o preluare abuzivă, întregul patrimoniu al societății, incluzând pădurile, fiind ipotecat pentru creditele contractate la „Societatea Națională de Credit Industrial”.
În 2005, pensionarul bucureștean Gheorghe Poenaru a înființat un SRL cu același nume, Forestiera Ardeleană, și a revendicat averea fostei societăți pe acțiuni , din care tatăl său deținuse doar 9%. Solicitarea a fost respinsă (invalidată), în 2007, de Comisia locală Zagon și de Comisia Județeană Covasna. Apoi, Poenaru i-a vândut drepturile litigioase, cu 160.000 de euro, aceluiași Gheorghe Ceteraș, cunoscut drept „văcarul satului” din Țăndărei, același care-i cumpărase și drepturile pentru pădurea din Buzău.
Joc la două capete al directorului Romsilva Covasna
Judecătorii de la Târgu Secuiesc i-au respins cererea lui Ceteraș, dar Tribunalul Covasna i-a dat „dreptate”. Pe 14 decembrie 2012, Comisia județeană a emis hotărârea de validare a dreptului de proprietate a lui Ceteraș, dar Ioan Cosnean, directorul Direcției Silvice Covasna, a refuzat să o semneze, pe motiv că Romsilva o va ataca în instanță.
Pentru a nu mai pierde în favoarea lui Ceteraș alte aproape 6.000 de hectare de pădure din fondul forestier al statului, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor a trimis la Direcția Silvică Covasna, în aceeași zi de 14 decembrie, o echipă de juriști și ingineri silvici care au întocmit o plângere împotriva hotărârii Comisiei județene. Plângerea trebuia semnată și depusă în instanță chiar de Ioan Cosnean, directorul Direcției Silvice Covasna.
În mod suspect, directorul Ioan Cosnean a refuzat să semneze plângerea către instanță, motivând „că îi trebuie timp să se lămurească asupra textului”, se arată într-un document intern al Romsilva. El nu a mai semnat niciodată documentul care apăra interesele statului și Regiei Pădurilor.
Dovadă pentru DNA
Timp de patru zile, Ioan Cosnean nu a semnat plângerea pentru instanță, astfel că, pe 18 decembrie 2012, Adam Crăciunescu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor „Romsilva” a semnat-o el însuși și a trimis-o prin email la Judecătoria Târgu Secuiesc, unde a fost înregistrată pe 19 decembrie. Cosnean a mai acționat însă, încă o dată, împotriva intereselor companiei. „Evenimentul zilei” a intrat în posesia documentului prin care Cosnean a dispus punerea în posesie a lui Ceteraș, contrar documentului Romsilva, pe care refuza să îl semneze: „Puneți în executare Hotărârea 888 (...), punând în posesie pe Dl. Ceteraș Ghorghe, în favoarea căruia s-a reconstituit dreptul de proprietate”.
Documentul care probează că Ioan Cosnean i-a făcut jocul samsarului Ceteraș în loc să apere interesele Regiei Naționale a Pădurilor
Romsilva s-a ales cu procesele, iar cu peste 24 de milioane de euro
Începând de a două zi după „trădarea” lui Cosnean, Romsilva a cerut în instanță anularea punerii în posesie a lui Ceteraș. După de trei runde de „întoarceri” ale dosarului, între Judecătoria Târgu Secuiesc și Tribunalul Covasna, care au dat decizii contradictorii, Romsilva a reușit, în luna noiembrie 2014, să strămute dosarul la Călărași. Potrivit Curții de Conturi, Ceteraș ar fi vândut însă pădurea, cu peste 24 de milioane de euro, unei firme străine, la fel ca în cazul pădurii din Buzău.
Regia Pădurilor, anchetă după demersul EVZ
La doi ani după ce a dat în scris să i se dea pădurea lui Ceteraș, Cosnean este în continuare șeful Direcției Silvice Covasna.
„Evenimentul zilei” i-a solicitat lui Adam Crăciunescu (foto), directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, să explice de ce Cosnean este în continuare pe funcție și motivele pentru care Romsilva nu a cerut cercetarea penală a acestuia pentru abuz în serviciu.
Crăciunescu ne-a mărturisit că nu a fost informat, până la sesizarea EVZ, de faptul că șeful de la Covasna a dat în scris să i se dea pădurea lui Ceteraș.
„Am verificat, după ce ați sunat dumneavoastră, și abia atunci am descoperit personal dovada scrisă cu privire la acțiunea lui Cosnean. Voi demara o anchetă disciplinară și vom lua toate măsurile legale care se impun”, ne-a declarat Crăciunescu.
La rândul său, Ioan Cosnean ne-a răspuns pe ocolite la întrebarea de ce nu a semnat plângerea Romsilva, ba dimpotrivă, a dispus punerea în posesie a lui Ceteraș. El susține că a ales răul cel mai mic și că a dat deja explicații scrise la IPJ Covasna. „Hotărârea Comisiei Județene a respectat toți pașii prevăzuți de legile retrocedării (...) Am analizat situația și am considerat că prin soluția adoptată am ales răul cel mai mic pentru Direcția Silvică Covasna.”