Românii vor putea zbura fără restricții în Schengen

Românii vor putea zbura fără restricții în Schengen Schengen. Sursa foto: dreamstime

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a exprimat satisfacția față de adoptarea Deciziei privind implementarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria, un obiectiv susținut și promovat prin eforturi diplomatice persistente.

Conform comunicatului MAE, această dezvoltare favorabilă în direcția Schengen consolidează procesul de integrare al României în Uniunea Europeană și în spațiul de liberă circulație, oferind beneficii directe pentru cetățenii români atât în țară, cât și în străinătate.

MAE, mesaj după ce Austria și-a dat acordul privind Air Schengen

„Astfel, începând cu 31 martie 2024, cetăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate si controalele la frontierele maritime”, a transmis, sâmbătă seară, MAE, într-un comunicat de presă.

Conform informațiilor furnizate, Ministerul exprimă aprecierea față de dispozițiile cuprinse în Decizie, care permit alinierea politicii naționale privind vizele de scurtă ședere în scop turistic sau de afaceri la standardele UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta reprezintă o altă dimensiune semnificativă a acquis-ului Schengen, contribuind la facilitarea liberei circulații în cadrul Uniunii Europene.

Avertisment MAE pentru cetățenii care călătoresc în Italia

MAE. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ministerul va continua să facă demersuri în atingerea obiectivului final

MAE reafirmă angajamentul de a sprijini activ Ministerul Afacerilor Interne și alte instituții naționale în eforturile lor de a finaliza procesul de aplicare integrală a acquis-ului Schengen, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.

Prin declarațiile atașate la decizia Consiliului UE, România contribuie în mod activ la menținerea unui spațiu Schengen funcțional și integrat, adoptând măsuri consolidate pentru protecția frontierelor externe.

MAE adresează mulțumiri Președinției spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European și altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României.

România îndeplinește cu succes condițiile de intrare în Schengen, subliniază MAE

Pentru a oferi un context, Ministerul subliniază că România a finalizat cu succes etapa de evaluare tehnică conform acquis-ului Schengen, îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la spațiul Schengen fiind recunoscută prin Concluziile Consiliului la 9 iunie 2011.

Anterior, la 8 iunie 2011, Parlamentul European a dat aviz favorabil proiectului Deciziei privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

Confirmarea succesului în implementarea măsurilor Schengen pentru România a venit și din partea Consiliului European (13-14 decembrie 2012).

Schengen

Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

„În procesul său înspre aderarea deplină la spaţiul de liberă circulaţie, România a parcurs o serie de etape tehnice, prin obținerea accesului integral la Sistemul de Informații Schengen (SIS), odată cu adoptarea, la 1 august 2018, a unei Decizii a Consiliului în acest sens, precum și prin  adoptarea la 12 octombrie 2017 a Deciziei privind accesul pasiv al României și Bulgariei la Sistemul de Informații privind Vizele (VIS), aceasta din urmă fiind efectiv pusă în aplicare în anul 2021.

Cel mai recent, continuarea îndeplinirii condiţiilor pentru aplicarea deplină a acquis-ului Schengen a fost reconfirmată de către Comisia Europeană şi de către experţi europeni cu ocazia celor două vizite voluntare derulate în România în lunile octombrie şi noiembrie 2022”, a mai transmis MAE în comunicat.