MAE interzice sărbătorirea Tratatului de la Trianon! Dezvăluirea senatorului PSD Titus Corlățean

MAE interzice sărbătorirea Tratatului de la Trianon! Dezvăluirea senatorului PSD Titus Corlățean

Ministerul Afacerilor Externe a interzis organizarea oricăror manifestări de aniversare a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon.

Dezvăluirea a fost făcută în emisiunea „Piața Ideilor”, care va fi difuzată în această seară de la ora 20.00 de EvZ TV, dedicată zilei de 4 iunie - semnarea Tratatului de la Trianon, la care au participat, alături de realizatorul Radu Popa, directorul Evz Dan Andronic și senatorul PSD Titus Corlățean.

Acesta din urmă este inițiatorul unei legi care declară ca zi a Tratatului de la Trianon a datei de 4 iunie.

„Salut votul de miercuri al Camerei Deputaţilor care a aprobat cu largă majoritate proiectul de lege pe care l-am iniţiat pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Consider că este o zi mare pentru identitatea naţională şi pentru simbolistica românească, pentru statul român, pentru că această lege care a fost adoptată marchează 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon în România, ca o dată esenţială în evoluţia statului român şi contemporan românesc. (…) Această lege era necesară inclusiv pentru marcarea la nivelul tinerei generaţii a unei simbolistici naţionale”, a declarat Titus Corlăţean, pentru Agerpres, după aprobarea legii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Corlățean spune că Ministerul Afacerilor Externe, în urmă cu 48 de ore, a dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român (ICR) prin care li se cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată acestei zile.

Întrebat de Dan Andronic dacă este sigur de această informație, senatorul PSD a spus că da și că cel care a semnat ordinul operativ din partea MAE este persoana care se ocupă în mod oficial, din partea ministerului, de relația cu ICR.

Senatorul PSD a mai spus că nepromulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii adoptate de Parlament este un rezultat al vizitei ministrului de Extrene ungar Peter Szijjarto la București.

„Vom asista probabil la tentative de edificare a unei Ungarii cu dublă statalitate”. Trianon, 100 de ani

Ținta revizioniștilor, ultima prevedere a Tratatului de la Trianon rămasă în vigoare. Interviu exploziv pentru Evenimentul Istoric cu profesorul Vasile Pușcaș

„Forţe politice începând cu Jobbik şi Fidesz au determinat şi adoptarea, în 2010, în Ungaria, a două legi, una privind ‘comemorarea’ a aşa zisei tragedii a naţiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon şi a doua lege privind acordarea, pe baze etnice, a cetăţeniei ungare etnicilor maghiari care trăiesc în alte state. Dacă vocea statului român rămâne tăcută în planul relaţiilor internaţionale, există riscul de a se auzi numai teoria cealaltă”, a mai spus Corlățean.

„Este o zi foarte importantă 4 iunie, deoarece a fost recunoscută internaţional frontiera dintre Ungaria şi România şi actul extraordinar de la 1 Decembrie 1918, care a marcat unirea Transilvaniei cu România, a dobândit recunoaştere internaţională odată cu încheierea Tratatului de pace de la Trianon. Acest tratat a însemnat şi recunoaşterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau o populaţie majoritară în Transilvaniei”, a adăugat senatorul Titus Corlăţean.

Dezbaterea realizată de EvZ TV și alte dezvăluiri legate de modul în care oamenii politici români sabotează sărbătorirea zilei de 4 iunie puteți vedea în această seară vizionând emisiunea piața ideilor difuzată pe EvZ.ro și pe Facebook EvZ.