Macron introduce modelul „Centralismului Sovietic” în Uniunea Europeană
Editura Evenimentul si Capital

Macron introduce modelul „Centralismului Sovietic” în Uniunea Europeană

Autor: | | 0 Comentarii | 2905 Vizualizari

Este noul tip de politician european: ambițios, arogant, venit pe valul unei formațiuni nou înfi ințate, care pretinde că este „Vocea străzii”, fără culoare politică, fără doctrină (astfel că nu i se poate imputa nimic), disprețuind democrația, formată din „lupi tineri” și fără scrupule, școliți în multinaționale, în plasa cărora au rămas.

Ambițiile lui Macron nu se opresc la granițele Franței, ci plănuiesc să transforme întreaga Uniune Europeană după ideile sale. De aceea, o analiză a parcursului lui Emmanuel Macron, la un an de la alegere, ne arată ce ni se pregătește și nouă, românilor, ca membri supuși și muți ai UE.

În campania electorală, Emmanuel Macron a bătut Franța în lung și-n lat (justificând numele formațiunii sale, „En Marche!”), a mers din ușă-n ușă pentru a asculta dorințele oamenilor, promițândule un nou fel, mult mai deschis, de a conduce țara.

La un an după alegerea sa (7 mai 2017), lucrurile nu stau nici pe departe așa, iar un număr tot mai mare dintre susținătorii săi își manifestă fățiș nemulțumirea.

Înconjurat de o „mică coterie” de colaboratori apropiați, Macron a lansat un amplu program de măsuri și reforme, apelând la consultarea populară încă și mai puțin decât predecesorii săi. În condițiile în care Constituția din 1958 dă președintelui puteri foarte mari.

„Nu suport să mă justific”

În vârstă de 40 de ani, descris un consilier ca o persoană hiperactivă, care nu are nevoie de mult somn, Macron își apără stilul autoritar: „Nu am de gând să prezint nici un fel de scuze pentru verticalitatea puterii”, declara el pentru La Nouvelle Revue Française, respingând astfel consultarea „pe orizontală”. „Sunt mândru de alegerile pe care le-am făcut și nu suport să explic de fiecare dată motivele din spatele unei decizii.”

Corinne Lepage, fost ministru sub conservatorul Chirac, a fost printre primii politicieni cunoscuți care s-au alăturat campaniei lui Macron în 2016. Impresionată la început de șarmul acestuia și de promisiunea de a face un alt fel de politică decât predecesorii, ea a descoperit că programul lui Macron fusese scris în spatele ușilor închise de același grup care dictează acum la Elysée. „Am descoperit rapid contradicția jenantă dintre abordarea participativă, care îi fusese promisă și vândută Franței, și realitate”, declară Lepage pentru Reuters. „Este un centralism democratic în stil sovietic. Complet vertical. Și foarte masculin.”

Multora dintre partizanii de rând, care au contribuit la înființarea a mii de comitete „En Marche!” peste tot în Franța, le-a pierit entuziasmul când au vă- zut că ideile lor nu ajungeau până la Paris.

S-a rupt lanțul de iubire

La un an de președinție, popularitatea lui Macron a ajuns la cel mai scăzut punct, fiind de numai 40%. Printre cele mai importante motive ale acestei erodări dramatice a simpatiei este percepția populară că Macron este un arogant, a cărui singură preocupare este bunăstarea celor bogați și a companiilor.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate