La reședința prezidențială de la Fortul Brégançon, unde îl primește luni pe Vladimir Putin, liderul francez Emmanuel Macron vrea să lanseze o „adevărată dinamică a încălzirii politice”, a declarat o sursă de la ambasada Franței la Moscova pentru Les Echos.

În ajunul „întâlnirii de lucru”, sursa diplomatică a trecut în revistă inițiativele Parisului luate de la începutul verii, pentru ca această „încălzire” a relațiilor cu regimul Putin să aibă lor:

● Franța a depus eforturi pentru reprimirea Rusiei la Consiliul Europei (votul său a fost suspendat în vara lui 2014, după anexarea Crimeii);

● premierii Edouard Philippe și Dmitri Medvedev s-au întâlnit la Le Havre pe 24 iunie;

● Macron intenționează o vizită la reședința de vară a lui Putin de la Soci;

● în septembrie, cei patru miniștri de Externe și ai Apărării vor avea o reuniune la Moscova, o premieră după 2014.

Întâlnirea Macron – Putin are loc cu cinci zile înainte de summit-ul G7 din stațiunea franceză Biarritz, unde, în trecut, familia Putin își petrecea vacanțele, dar unde liderul de la Kremlin nu va fi invitat în acest sfârșit de  săptămână.

După anexarea Crimeii, Rusia a fost exclusă de la reuniunile G8, care au devenit G7.

Vizita lui Putin de luna trecută la Roma a fost o excepție: călătoriile sale în Occident sunt rare. După Fortul Brégançon, liderul rus va merge totuși miercuri la Helsinki, o vizită cu importanță mai ales simbolică, dat fiind că Finlanda asigură președinția UE.

Fiecare dintre aceste vizite sunt prezentate opiniei publice ruse ca pe dovezi că Rusia nu este izolată pe plan  internațional.

„Pentru Putin, Macron este un bun interlocutor pentru a discuta despre dosarele G7 în care Rusia are greutate: Siria, Iran, comerț… și Ucraina”, declară Andrei Kortunov, directorul think tank-ului Russian Council din Moscova, citat de Les Echos.

„Circumstanțele fac ca Macron să fie astăzi ce mai bun, de fapt singurul său interlocutor în Europa. Rolul cancelarei germane Angela Merkel, pe picior de plecare, este în declin. Noul premier britanic, Boris Johnson, nu poate vorbi în numele Europei. Cât despre Italia, Kremlinul se simte apropiat de guvernele eurosceptice, însă, dincolo de actuala criză politică de la Roma, ele nu au o influență reală. Macron, deci, se impune pentru Kremlin!” â

„Nu suntem la adăpost de noi crize. Însă summit-ul de la Brégançon poate însemna un punct de cotitură”, adaugă un diplomat francez de la Moscova.

„Semnul de bunăvoință” al Kremlinului

Mediile de afaceri franceze au salutat eliberarea, joia trecută, de către autoritățile ruse a lui Philippe Delpal și plasarea lui în arest la domiciliu. Director financiar al fondului de investiții Baring Vostok, Delpal se afla în detenție
din februarie într-o afacere de fraudă de cel puțin 2,5 miliarde de ruble (34 de milioane de euro) și a declarat că totul
este o răzbunare a unui coleg.

A doua zi, vineri, Kremlinul a anunțat că eliberarea lui Delpal, care trăiește de 15 ani în Rusia, a fost luată ca urmare a unei discuții telefonice între Putin și Macron, înaintea summit-ului de la Brégançon, ca un semn de bunăvoință.