Maasaii din Africa de Est sunt alungați de pe terenurile dobândite de-a lungul mai multor generații. Criză umanitară

Maasaii din Africa de Est sunt alungați de pe terenurile dobândite de-a lungul mai multor generații. Criză umanitarăsursa: Twitter

Curtea de Justiție a Africii de Est a respins vineri un caz al Maasailor care au încercat să oprească guvernul Tanzaniei să-i alunge de pe terenurile pe care le-au folosit timp de generații.

Hotărârea vine pe fondul noilor tensiuni între Maasai și autorități cu privire la alte terenuri care vor fi desemnate pentru o rezervație de vânat într-una dintre cele mai populare destinații turistice ale țării, districtul Ngorongoro, din cauza conflictului pentru fauna sălbatică și pentru comunitățile tradiționale.

Importanța turismului

Cazul de la tribunal a implicat evacuări începând din 2017 de pe 1.500 de kilometri pătrați de teren care se învecinează cu Parcul Național Serengeti. În 2018, instanța a emis un ordin provizoriu care a oprit evacuările. Dar tribunalul a constatat că Maasaii nu au demonstrat că au fost evacuați de pe pământul satului lor. Instanța a mai constatat că martorii care au pretins evacuări violente nu au prezentat dovezi în acest sens.

„Condițiile de viață din acea regiune sunt proaste. Mai mult decât atât, există încă abuzuri continue ale drepturilor omului”, a declarat petiționarul Maasai Neema Laizer la tribunal. Nu a existat niciun comentariu din partea guvernului Tanzaniei care depinde de turism pentru a avea o economie productivă, potrivit Associated Press.

Înainte de pandemia de Covid-19, turismul reprezenta cel mai mare venit în valută, al doilea cel mai mare contributor la produsul intern brut și al treilea cel mai mare contributor la ocuparea forței de muncă, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2021.