Evenimentul Zilei > Actualitate > Lumea jazz-ului a mai pierdut un „titan”. Fostul toboșar al lui Miles Davis, răpus de cancer
Lumea jazz-ului a mai pierdut un „titan”. Fostul toboșar al lui Miles Davis, răpus de cancer

Lumea jazz-ului a mai pierdut un „titan”. Fostul toboșar al lui Miles Davis, răpus de cancer

Fostul mare baterist de jazz Jimmy Cobb (Wilbur James Cobb) a încetat din viață la vârsta de 91 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul pulmonar.

Jimmy Cobb, care a cântat alături de regretatul Miles Davis, a fost ultimul membru rămas în viaţă al grupului lui First Great Quintet/Sextet şi a cântat pe albumul emblematic al celebrului jazzman „Kind of Blue”, lansat în 1959, pe vremea când avea 30 de ani.

Eleana Tee Cobb, soția lui Jimmy Cobb, a mărturisit că fostul mare baterist a decedat în locuinţa din Manhattan, înconjurat de familie.

„A fost o persoană specială şi neobişnuită – un muzician înzestrat cu talent natural, ca un atlet. Şi o fiinţă umană înzestrată cu o personalitate bună, veselă. A cântat în toată lumea. A fost plin de viaţă până la sfârşit”, a declarat soţia artistului pentru New York Daily News.

Dincolo de colaborarea sa cu Miles Davis – care a murit de pneumonie, la vârsta de 65 de ani, în 1991 – Cobb a cântat cu alte nume mari din jazz, precum Billie Holiday, Dinah Washington, Pearl Bailey, Dizzy Gillespie sau Sarah Vaughan.

Anul trecut, muzicianul născut în Washington D.C. – care a fost inclus în Hall of Fame a Percussive Arts Society (PAS) în 2011 – a dezvăluit de ce a ales să devină baterist. „M-am gândit că ar fi ceva ce aş vrea să fac. Iar când am învăţat îndeajuns de mult mi-am dat seama că asta vreau să fac pentru tot restul vieţii”.