Lumea, cu ochii pe agricultura din România. „Este în pericol iminent”

Lumea, cu ochii pe agricultura din România. „Este în pericol iminent”Seceta Sursa foto: Dreamstime.com

Rezerva UE pentru criză agricolă ar trebui deschisă pentru a face față secetei din vară și daunelor provocate de inundații, scrie ziarul financiar Világgazdaság din Ungaria. O analiză recentă a experților maghiari arată că „hambarul” Europei este aproape de colaps și face referire și la agricultura românească despre care spune că „este în pericol iminent.” Și publicația Bloomberg abordează subiectul agriculturii în România unde „culturile mor din cauza secetei”

România, mai dependentă de agricultură decât orice altă țară din UE

Publicația maghiară apreciază că alături de țara vecină, Bulgaria, România este mai dependentă de agricultură decât oricare altă țară din Uniunea Europeană.

Ziarul financiar maghiar Világgazdaság a scris că România asigură o treime din toată producția agricolă din UE, dar seceta a adus „fermierii români sunt într-o situaţie imposibilă”.

„Deși dictatorul român Nicolae Ceaușescu era clar atras de mega-investiții, planul pentru canalul de irigaţii Siret-Bărăgan de aproape 200 de kilometri nu i-a stârnit niciodată imaginația. Proiectul a fost lansat în cele din urmă abia în 1986, cu trei ani înainte de moartea sa, dar s-a oprit odată cu căderea comunismului.

Acum, investiția a ajuns din nou pe masa Guvernului de la București, care se ridică deja la 5,5 miliarde de euro - diferența este însă că posibilitatea de irigare ar însemna acum supraviețuire, deoarece cel mai mare exportator de porumb al continentului este grav afectat de schimbarea climei.

Este suficient să ne gândim la vremea din ultimele săptămâni: după căldura devastatoare și secetă au venit, în câteva zile, inundaţiile”, arată analiza din publicația maghiară.

„O treime din toate fermele agricole din UE sunt în România”

Analiștii unguri subliniază importanța României în aprovizionarea Uniunii Europene.

Caniculă secetă

Caniculă secetă. Sursa foto: Pixabay

„Aproximativ o treime din toate fermele agricole din UE sunt în România”, amintește publicația care face referire și la locurile de muncă pe care le asigură în Uniunea Europeană. Aproximativ 23%.

Pierderile cauzate de secetă și inundații se ridică la 2 miliarde de euro, iar analiștii trag un semnal de alarmă și spun că acesta este doar începutul.

Europa este continentul cu cea mai rapidă încălzire, iar fermierii vor fi complet expuși la vreme extremă.

Bloomberg, despre România: Ravagii în agricultură

Tema dezastrului din agricultură este și subiectul unui articol publicat de agenția americană Bloomberg.

Referindu-se la România, americanii scriu:

„Unul dintre cei mai mari exportatori de porumb de pe continent, se numără printre țările care luptă pentru a contracara schimbările climatice care fac ravagii în agricultură.

Numai în ultimele săptămâni, imaginile terenurilor secate de canicula verii s-au transformat în cele ale inundațiilor mortale din regiune.”

Țara are cea mai mare proporție a populației sale care lucrează în industrie și are mai multe ferme decât oriunde altundeva în bloc.

Este unul dintre cei mai mari exportatori de porumb de pe continent, împreună cu un furnizor cheie de floarea-soarelui și boabe de soia”.

Bloomberg subliniază importanța  canalului Siret-Bărăgan de aproape 200 de kilometri, care a fost lăsat în paragină imediat după moartea lui Nicolae Ceașescu.

„Noul canal emblematic al României, a cărui construcție a fost abandonată încă de la sfârșitul comunismului, va costa numai 5,5 miliarde de euro (6,1 miliarde de dolari), potrivit guvernului, al cărui buget este deja la limită.

Oficialii au cerut bani de la UE și au fost în SUA, încercând să stârnească interesul pentru investiții în irigații”, mai scrie Bloomberg.

Ne puteți urmări și pe Google News